Recunoscută pentru modul în care a schimbat din temelii centrul istoric al oraşului, dar şi pentru faptul că în ultimul deceniu a atras peste 600 de milioane de euro fonduri europene, Primăria din Oradea este prima din ţară care sprijină financiar proiecte de IT, aflate la început de drum. În cadrul unui laborator, zeci de echipe au aflat cum îşi pot perfecţiona aplicaţiile lansate în online. Cele mai bune proiecte au primit peste 65.000 din euro, iar aplicaţiile create de tineri au mii de descărcări.
Proiectul Make IT în Oradea a luat naştere acum un an. 35 de echipe şi-au înscris iniţial ideile de start-up, iar 22 dintre acestea au fost selectate în faza de pre-incubare. Timp de 6 luni, membrii echipelor şi-au expus şi perfecţionat conceptele, iar în cadrul evenimentului Demo Day au avut şansa de a le prezenta în faţa unui juriu. În cele din urmă, 8 proiecte au fost acceptate şi au intrat în Bright Labs Incubator, primind şi o bursă de 5000 de euro pentru implementarea lor.
Alte două echipe, care au creat cele mai ingenioase aplicaţii au primit finanţări de peste 65.000 de euro.
Banii au fost acordaţi de Primăria Oradea prin Agenţia de Dezvoltare Locală. Municipalitatea orădeană este prima din ţară care sprijină financiar proiecte de IT, aflate la început de drum, iar scopul pe termen lung este de a rivaliza cu marile centre din ţară precum Clujul sau Bucureştiul.
O noua ediţie a Make IT in Oradea va avea loc la începutul anului viitor. În următorii 20 de ani, cu ajutorul proiectului ar putea fi înfiinţate în oraş peste 100 de noi firme de profil.