Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică, până la data de 9 aprilie a.c., noul proiect de lege privind procedura acordului de restructurare preventivă, care propune un mecanism îmbunătăţit de restructurare şi redresare financiară pentru companii.
Noul proiect de act normativ transpune în legislaţia locală Directivă (UE) 2019/1023 şi propune modificări semnificative în ceea ce priveşte suspendarea executărilor silite, apreciază specialiştii ONV LAW: se suspendă executările silite de drept de la data deschiderii procedurii, pentru susţinerea negocierilor (4 luni, cu posibilitatea de prelungire, în condiţii specifice, până la 12 luni).
Astfel, noua procedură a acordului de restructurare preventivă propusă de Ministerul Justiţiei priveşte cadrele de restructurare preventivă, remiterea de datorie şi decăderile, precum şi măsurile de sporire a eficienţei procedurilor de restructurare, de insolvenţă şi de remitere de datorie şi de modificare a Directivei (UE) 2017/1132.
“80% dintre reprezentanţii mediului de afaceri consultaţi au fost în favoarea unei noi proceduri de restructurare, confidenţială şi extrajudiciară, care să încurajeze abordarea timpurie a stării de dificultate, transmite Ministerul în expunerea de motive. Aceasta este o gură de aer binevenită pentru companii în actualul context pandemic, în care în mod special sectorul HoReCa dar şi întreg lanţul de distribuţie şi logistică care alimenta acest sector au fost puternic afectate” declară Bogdan Frigioiu, Senior Associate ONV LAW.