România practic nu contează în amprenta de carbon a lumii, dar ni se cere să fim top în ecologie, energii alternative şi neutralitate energetică, a declarat la Prima News profesorul de economie Cristian Păun, referindu-se la raportul Băncii Mondiale care prevede creşteri uriaşe de preţuri la combustibilii fosili în ţara noastră.
„În urma acestor rapoarte, mutăm producţia în China, unde nu se ţine cont de poluare, în timp ce noi dăm faliment după faliment. State precum China, care este pe locul întâi la poluare în lume cu 31 la sută, tot pe-acolo sunt Rusia şi India, iar Germania este pe locul întâi în Europa şi pe locul şase la poluatori în lume. China poluează planeta pe care noi încercăm să o salvăm prin taxe. România are 0,21 la sută din amprenta totală de carbon, iar noi sărăcim oamenii prin taxe şi impozite, apoi inventăm măsuri prin care să-i salvăm pe cei defavorizaţi. Practic, scumpim niste bunuri pe care o să le importăm apoi din China şi India”, a arătat Păun.
El a clasificat raportul Băncii Mondiale drept „neserios” şi a spus că se înscrie în categoria „studiilor făcute de „cercetătorii” britanici”.
„Ce nu ia în calcul acest raport este faptul că, încet-încet, datorită creşterii preţului acestui combustibil, apar alte tipuri de combustibili. Primele care o să iasă din zona combustibililor fosili o să fie camioanele mari, vapoarele, care folosesc deja parţial hidrogen în Irlanda şi Scoţia. Preţul motorinei şi benzinei conţine 60 la sută taxe, parctic companiile din petrol şi gaze sunt acum încasatori de taxe, în loc să-şi vadă de afaceri”, a spus Păun.
Senatorul USR Anca Dragu, fost ministru de Finanţe a arătat că acest raport prezintă un scenariu şi că nu este o decizie sau o recomandare, ci doar o analiză aşa cum sunt făcute în toate ţările membre.