Preţurile mari golesc cămările

Preţurile mari golesc cămările

Zacusca tradiţională, de casă, va lipsi anul acesta din multe cămări. De vină este preţul mare al legumelor. Unii
comercianţi recunosc că le-au scumpit, dar dau vina pe creşterea propriilor cheltuieli. Oricum, doar cei mai în vârstă mai păstrează tradiţia preparatului făcut în casă.

Vinetele, ardeii kapia, ceapa şi roşiile, acestea sunt legumele folosite în clasica reţetă de zacuscă. Din păcate, preţurile acestora sunt prea mari pentru omul de rând, iar cămările care altădată gemeau de borcane cu preţioasa şi gustoasa zacuscă vor fi aproape goale în iarna care se apropie.

Pe de altă parte, comerciantii spun că au crescut preţurile pentru că si costurile lor au crescut.

Legumicultorii spun că ei nu au crescut preţurile, dar nici nu-şi vând marfa.

Cei care vor totuşi să facă zacuscă, scotocesc pieţele pentru preţuri acceptabile şi se aprovizionează cu toate
ingredientele necesare. În satul vrâncean Căpătanu, să faci zacuscă este o adevărată plăcere. Iar reţeta este foarte
simpla, dar de efect.

Focul, spune gospodina, trebuie facut la gratar cu lemn de fag, care nu altereaza gustul vinetelor.

Dupa vinete se coc ardeii kapia. O mână de ajutor da si Sorana, fetita de 10 ani a Gabrielei

In ceaunul urias uleiul este incins bine, se toarna ceapa si morcovul si se calesc bine, ardeiul copt tocat mărunt si
vinetele.

În Căpătanu, gospodinele pregătesc de toate în casă, iar cămara doamnei Gabriela este dovada cea mai buna.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt