Preţurile gazelor naturale din Olanda, care sunt de referinţă în nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani. În condiţiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe pieţele-cheie, preţurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, arată o analiză Reuters, preluată de Mediafax.
„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe şanse de a creşte stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore.
De ce au crescut preţurile europene ale gazelor
Depozitele europene de gaze sunt în prezent pline în proporţie de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiştii.
„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, ceea ce este de natură să influenţeze preţurile”, estimează analiştii ING.
Preţurile la hub-ul olandez TTF au crescut cu 32% în ultima lună, la niveluri maxime, alimentate de întreruperile pentru mentenanţa de vară din Norvegia, de aprovizionarea scăzută cu LNG, de preţurile ridicate ale carbonului şi de stocurile scăzute.