Preţul benzinei, cei mai mare din ultimii 10 ani

Preţul benzinei, cei mai mare din ultimii 10 ani

Avem cel mai mare preţ al benzinei din ultimii 10 ani. La pompă plătim deja mai mult de 6 lei pe un litru, iar
economiştii spun că preţul va trece de 7 lei. Cotaţia ridicată a barilului de petrol, dar şi inflaţia au dus la o creştere a carburantului de 50%, la pompe. Oamenii se plâng că plătesc mult prea mult pentru un plin, iar unii spun că, dacă va continua creşterea, vor renunţa la maşini.

Preţul carburanţilor a atins valori record. La pompe, un litru de benzină este de peste 6 lei. Vorbim practic de cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Este o creştere de 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când, la unele benzinării, preţul motorinei era de 4,5 lei, iar cel al benzinei de 4,7 lei.

Majorarea este puternic influenţată şi de inflaţie.

Românii suferă, statul câştigă. Peste jumătate din preţul de la pompă este reprezentat de accize. România este printre ţările cu cea mai ieftină benzină după Bulgaria. Cel mai ridicat preţ al carburanţilor îl are Olanda, Suedia sau Finlanda.

Raportat la salarul minim, preţul benzinei din România este mult prea mare. De exemplu, olandezii pot cumpăra 900 de litri de benzină cu un salariu mini, în timp ce românii doar 380 de litri. Chiar şi în Slovenia, unde preţul benzinei este de 1,3 euro, aceştia pot cumpăra peste 700 de litri de benzină din salariul minim.

Din păcate preţul carburantilor va continua să crească, iar economiştii spun că, din acestă cauză, în luna noiembrie vom vedea o majorare de 40% la toate serviciile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt