Banca Banca Naţională îî avertizează pe guvernanţi că pensiile speciale au ajuns la un nivel foarte ridicat şi că în următorii 3 ani s-ar putea dubla, iar statul nu va avea bani să le achite. Specialiştii avertizează că, pentru a ne putea încadra în procentul din PNRR, am putea ajunge la situaţia absurdă în care pensiile românilor ar ptea să scadă pentru a face loc creşterii pensiilor speciale.
În România sunt peste 200.000 de persoane care beneficiază de pensii speciale, sau mai corect spus, care nu respectă criteriile obişnuite ale pensionării. Este vorba de foşti angajaţi ai MAI, MAPN, serviiciilor secrete, foşti parlamentarilor şi câteva categorii din domeniul justiţiei.
La un PIB calculat în jurul sumei de 300 de miliarde de euro, peste 2,5 miliarde de euro merg anual pentru plata pensiilor speciale. Adică peste 10% din totalul bugetului din sistemul public. Anual, fiecare…special ne costă în medie 12.750 de euro, adică de aproape 3 ori mai mult faţă de un pensionar, care a stat peste 40 de ani în câmpul muncii.
Nici reforma pensiilor speciale, aflată pe masa guvernului, nu îmbunătăţeşte situaţia. Asta pentru că guvernanţii evită să le numească pensii speciale pe majoritatea dintre acestea. Iar ast ar putea duce la o situaţie absurdă.
Dublarea procentului din PIB alocat pensiilor speciale ar putea să se dubleze din cauza ordonanţei de urgenţă care ar introduce şi aleşii locali în categoria beneficiarilor. Aplicarea acestei ordonanţei a fost amânată de patru ori, dar aleşii refuză să o abroge, deşi consultanţii Băncii Mondiale recomandă să nu creem o nouă categorie de speciali.