Pe măsură ce gaura bugetară devine din ce în ce mai mare, sunt ministere care cumpără maşini scumpe

Pe măsură ce gaura bugetară devine din ce în ce mai mare, sunt ministere care cumpără maşini scumpe

Ordonanţa austerităţii, părea iniţial o rectificare bugetară, dar sumele au fost micşorate pe parcurs, a arătat la Prima News analistul economic Bogdan Glăvan.

„Nu ştiu dacă vom reuşi să economisim 5 miliarde de lei, dar până la finalul anului vom ajunge la un deficit de cel puţin 70 de miliarde de lei. Sunt cheltuieli de lux în continuare în sectorul bugetar. Au fost cumpărate la Buzău telefoane şi computere de ultimă generaţie pentru funcţionari. Cred că în nicio ţară cheltuielile astea de lux nu se fac în condiţii de austeritate bugetară. Genurile astea de anunţuri, că de la 1 iunie tăiem cheltuielile, creează stimulente perverse, birocraţii din ministere se vor grăbi să cheltuiască acei bani până atunci”, a spus analistul.

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui, acum deputat USR, a explicat că gaura bugetară este de 28 de miliarde de lei doar în primele patru luni ale anului.

„Ordonanţa va reduce doar cu 5 miliarde de lei această gaură, dar fiecare minister o să vină cu memorandumuri în guvern ca să deblocheze angajările la stat. Cu 20.000 de persoane a crescut numărul angajaţilor la stat de când e Guvernul Ciucă şi vorbim despre salarii uriaşe, diferenţa dintre salariul mediu la stat faţă de privat este de 2.7000 de lei, bani decontaţi tot de cetăţeni. România şi-a crescut datoria la 700 de miliarde de lei în condiţiile în care Ministerul Economiei plăteşte 300 milioane de euro pentru 8 firme de apartament, cu câte doi angajaţi. La noi, achiziţiile publice urmează mai degrabă comisionul decât interesul public”, a spus deputatul USR.

Gabriel Zetea, deputat PSD, susţine că nu e lipsă de bani în România, ca dovadă că nu au scăzut salariile.

„Va continua creşterea planificată la salariile bugetariilor. E posibil ca previziunile de la început de an să fi fost puţin prea optimiste şi se fac nişte corecţii. Până la urmă, acest guvern a avut curajul să ia anumite măsuri”, a explicat politicianul.

Cât despre faptul că unele ministere continuă să cumpere maşini scumpe, el a spus că, odată trecută de perioada de licitaţie, nu mai pot fi oprite achiziţiile respective.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt