”Pandora Papers” dezvăluie toate secretele bogaţilor lumii

”Pandora Papers” dezvăluie toate secretele bogaţilor lumii

Averile secrete ale liderilor de stat, miliardarilor, actorilor şi modelelor cunoscute în întreaga lume au fost expuse în una dintre cele mai mari ”scurgeri” de informaţii şi de documente financiare din lume! 600 de jurnalişti au participat la ancheta numită ”PANDORA PAPERS” care conţine aproape 12 milioane de documente şi care dezvăluie tranzacţiile secrete ale unor celebrităţi precum Shakira sau Claudia Schiffer. În anchetă sunt vehiculate şi numele multor oameni politici şi oameni de afaceri inclusiv din România.

Dacă v-aţi întrebat ce au în comun bogaţii lumii pe lângă foarte mulţi bani, ei bine, am putea vorbi despre ancheta ” PANDORA PAPERS” în care sunt implicaţi. Ancheta care a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore, a dezgropat cele mai mari secrete ale bogaţilor lumii.

În dosare apar nume care mai de care mai cunoscute şi toate sunt asociate cu investiţii de zeci de milioane de euro. Preşedintele Kenyatta, descendentul uneia dintre cele mai cunoscute dinastii politice din Kenya, a cărui campanie s-a bazat pe lupta împotriva corupţiei şi pe transperanţa politică, deţine alături de alţi membri ai familiei cinci firme fantomă a cărui valori depăşesc 30 de milioane de dolari americani.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cumpărat, cu ajutorul firmelor fantomă offshore 3 vile la malul oceanului în Malibu, estimate la nu mai puţin de 68 de milioane de dolari.

Prinţesa Marocului Lalla Hasnaa a cumpărat un imobil în valoare de 11 milioane de dolari în centrul Londrei cu ajutorul companiilor offshore iar Emirul Qatarului face investiţii şi îşi administrează iahtul estimat la 300 de miliaone de dolari cu ajutorul acestor companii. Premierul ceh, Andrej Babis care se află în mijloc alegerilor
săptămâna aceasta, a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi paravan, care l-au ajutat la achiziţionarea castelului Bigaud din sudul Franţei iar Vladimir Putin i-ar fi cumpărat unei foste amante un apartament în Monaco.

Nu doar liderii politici sunt implicaţi ci şi mai multe vedete. Dacă şoldurile Shakirei nu mint, după cum spune titlul uneia dintre melodiile sale, conturile offshore, o fac.

Avocatul cântăreţei a afirmat însă că diva şi-a declarat conturile offshore şi că acestea nu i-ar fi adus niciun
beneficiu. Şi fostul îngeraş Claudia Schiffer se numără printre celebrităţile incluse în anchetă.

Printre cele 400 de nume de politicieni, miliardari şi celebrităţi se numără şi câteva ale unor cetăţeni români. Peste o sută. Doi sunt politicieni. Până acum singurul nume de român dezvăluit de jurnalişti este Frank Timiş despre care s-a scris şi în ”Panama Papers”, o anchetă similară care s-a desfăşurat în 2015. El a fost implicat în afacerea Roşia Montană atunci când, cu ajutorul unei companii deschise în Offshore, a reuşit să ascundă sume uriaşe de bani obţinute din exploatarea zăcămintelor aurifere de la noi din ţară.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt