Operatorii turistici din Deltă ar putea avea în 2022 mai mulţi angajaţi din Ucraina

Operatorii turistici din Deltă ar putea avea în 2022 mai mulţi angajaţi din Ucraina

Sute de persoane din state extracomunitare au lucrat anul acesta la operatorii turistici din Delta Dunării, care s-au confruntat cu problema lipsei personalului calificat, acutizată de pandemie, iar conducerea Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) consideră că forţa de muncă din Ucraina este o posibilă soluţie.

Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Ţibuleac, a declarat, pentru AGERPRES, că transformarea unităţii de învăţământ din oraşul Sulina într-una cu specific economic, dar şi apelarea la şcolile profesionale din Ismail, Ucraina, sunt soluţii pentru a depăşi problema lipsei personalului calificat din domeniul turistic.

"Plecând de la legea forţei de muncă transfrontaliere, am putea accesa mai mult piaţa muncii din Ucraina. Ismail are trei licee de profil care pot fi folosite. Avem avantajul că suntem relativ aproape, că elevii cunosc limba română, iar costurile pentru astfel de angajări sunt mai mici. Din păcate, sunt prea timide încercările de recrutare a forţei de muncă din Ucraina. Legislaţia diferă, dar vom găsi soluţii", a precizat preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

El a mai spus că în contextul în care anul acesta rezervaţia a fost plină de turişti, iar forţa de muncă autohtonă a preferat să plece în străinătate, agenţii economici au apelat la angajaţii din ţări extracomunitare.

"Mulţi operatori au apelat la forţa de muncă din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Ucraina, dar a fost insuficient. Vorbim de sute de persoane, în condiţiile în care un singur resort din Deltă are peste 100 de nepalezi angajaţi", a menţionat preşedintele Ţibuleac.

Operatorii economici din oraşul Tulcea se confruntă de ani de zile cu problema deficitului de personal.

"Am avea nevoie de cel puţin patru persoane la bucătărie. (...) Vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea bucătari. Cei mici nu vor putea să rămână în oraş, din cauză că nu se pot susţine financiar. La 1.300 de lei chiria, este foarte greu să rezişti. Şi vom ajunge în momentul în care cei de acum vor ieşi la pensie, iar cei tineri nu vor fi la fel de buni ca cei care ies la pensie. Deja bucătari tineri nu prea sunt", a afirmat reprezentanta unui restaurant din Tulcea, Ioana Furdui.

Ea a mai spus că pandemia a agravat deficitul de personal.

"Sunt mulţi oameni în acest domeniu care au o stabilitate şi vor să meargă la bancă pentru a cumpăra o casă, iar banca îi refuză, din cauză că fac parte din HoReCa, un domeniu cu risc. După ce că restaurantele funcţionează la capacitate redusă, iar noi nu-i mai putem ajuta, după ce că sunt aceste restricţii, chiar dacă încercăm să le oferim un salariu bun, nu există stabilitate, iar statul nu doar că nu-i ajută, dar îi îngroapă cu totul", a declarat Ioana Furdui.

Sursa: Agerpres

Afla mai multe despreangajarideltaturismucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt