Dolarul a atins astăzi, pentru a doua oară consecutiv, un nou maxim istoric. Moneda americană a fost cotată de BNR la 5 lei şi 6 bani, în timp ce un euro costă 4 lei şi 94 de bani. Scăderea încrederii în moneda europeană şi creşterea încrederii în dolar a dus la aceasta situaţie, spun analiştii. Românii ar putea plăti însă mai mult pentru combustibil, dar şi pentru energie, haine sau componente IT.
Moneda americană se apreciază în raport cu euro pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns pentru prima dată în istorie la peste 5 lei. Un dolar costă 5 lei şi 6 bani şi este în creştere faţă de ziua precedentă când a fost cotat la 5 lei şi un ban. Asta în condiţiile în care moneda euro nu a trecut de pragul de 5 lei până acum şi a fost cotat la 4 lei şi 94 de bani.
Şi decizia Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii de a creşte agresiv dobânda de politică monetară a contribuit la aprecierea dolarului.
Uniunea Europeană a accelerat în ultima vreme şi producţia de valută, ceea ce a dus un curs ridicat al dolarului. Un dolar mai scump înseamnă şi importuri mai scumpe. Aşa că românii ar putea vedea creşteri de preţuri la pompă, în mall-uri, dar şi la energie.
Situaţia actuală convine Uniunii Europene, spun analiştii, pentru că asigură un stimulent pentru export şi inhibă importurile. Numai că pe termen lung, România ar putea avea de suferit din punct de vedere al comerţului din cauza faptului că nu se află în zona euro.