Preţul pentru micul dejun clasic al românilor a crescut fulgerător în ultima perioadă. Problema nu porneşte însă de la productăori. Dacă la ţară un litru de lapte de vacă costă doar pana într-un leu..la supermarket preţul se dublează. Fermierii se plâng de acest lucru şi spun că sunt criticaţi, pentru că oamenii cred că ei au preţuri mari. Însă, realitatea este alta.
În luna mai a acestui an, preţul mâncării a crescut cu 39, 7 la sută faţă de aceeaşi lună a anului trecut
Preţul alimentelor creşte în funcţie de mai mulţi factori. Un fermier vinde un litru de lapte cu 6 lei. Pleacă de la el spre primul client care îl cumpără la acest preţ. Ca să îl vândă mai departe adaugă încă 2,3 lei. Apoi, este transportat spre supermarket. Plata drumului se adaugă la preţul final. Iar… când ajunge pe raftul magazinul putem observa o diferenţă uriaşă. Un kg de lapte costă 12 lei.
Fermierii sunt extrem de nemulţumiţi de această creştere a preţurilor.
Există o serie de explicaţii pentru aceste creşteri de preţ.
Şi preţul la carnea de porc a crescut în ultimul an.
Experţii avertizează că această creştere uriaşă a preţurilor la mâncare poate să ducă oricând la o criză economică.