Kelemen Hunor, despre taxa de solidaritate a OMV: Nu exclud modificarea legii. Au omis două activităţi care sunt în spiritul Directivei UE

Kelemen Hunor, despre taxa de solidaritate a OMV: Nu exclud modificarea legii. Au omis două activităţi care sunt în spiritul Directivei UE

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, nu exclude o modificare a legii care să completeze codurile CAEN ale companiei OMV şi spune că e nevoie o verificare a bilanţului acesteia, pentru a se vedea dacă este îndreptăţită să plătească taxa de solidaritate.

Întrebat, marţi, la Prima News, despre taxa de solidaritate pe care OMV refuză să o plătească în România, Kelemen Hunor a spus că este nevoie de cifrele bilanţului companiei. ”Trebuie să vedem bilanţul final, cei de la OMV spun că nu au ajuns la procentul prevăzut în directiva europeană şi în legea naţională şi arată că, pe activitatea lor, pe codurile CAEN, nu au atins acel procent. Trebuie văzute cifrele şi să vedem cine are dreptate. Dacă mergem doar pe aceste coduri CAEN, poate trebuie lărgită aria de acoperire. Până nu vedem cifrele din partea firmei, e greu să spui cum e, trebuie verificat de la Ministerul Energiei şi de la Finanţe pe cifrele reale”, a spus liderul UDMR.

"Eu nu pot să exclud nici o modificare a legii, în sensul de a lărgi această arie pe codurile CAEN. Legea vorbeşte doar de extracţia gazelor naturale şi extracţia ţiţeiului, fabricarea produselor din prelucrarea ţiţeiului şi trebuie coduri CAEN care nu sunt incluse, cum sunt activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. Trebuie modificată legea dacă au dreptate”, a mai spus Kelemen.

Acesta consideră că a fost o greşeală absenţa acestor coduri CAEN din lege, dar nu poate spune că a fost cu intenţie. Liderul UDMR a arătat că, înainte de a fi aruncată vina în dreapta sau stânga, trebuie făcută o analiză pentru a se vede cifrele exacte, care a fost profitul OMV pe fiecare tip de activitate. ”E vorba de solidaritate faţă de societate, faţă de ţara în care ai făcut profit. Nu e vorba de a lua banii de la cineva permanent, e vorba pur şi simplu de solidaritate faţă de România”, a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, după o astfel de analiză privind codurile CAEN va avea loc şi o discuţie în coaliţie. ”Codurile CAEN nu sunt prevăzute în directiva europeană, fiecare ţară are codurile proprii. Nu Bruxelles-ul face codurile CAEN. Nu e bine să dai vina pe directivă pentru că asta înseamnă să fugi de responsabilitate, Să nu căutăm nod în papură, problema e la noi, nu la CE”, a conchis Kelemen Hunor.

Afla mai multe despreenergieomv petromtop stiri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt