În continuare, nu există un preţ stabilit pentru gigacalorie în Capitală. Între timp, avariile la sistemul de termoficare rămân o constantă. Este nevoie de doi ani de investiţii consistente pentru ca problemele să nu mai fie atât de frecvente, spune directorul Termoenergetica. Pentru modernizarea totală a sistemului, în schimb, nici cinci nu ar fi suficienţi. Reţeaua este extrem de veche, aşa că nu e de mirare că e… ţevile se sparg frecvent.
În fiecare iarnă, locuitorii Capitalei se confruntă cu aceeaşi veche problemă: căldura nu ajunge la parametri optimi în apartamente. Iar când apar avarii, caloriferele sunt… reci.
Şeful Termoenergetica spune că bucureştenii trebuie să fie pregătiţi şi pentru alte avarii, mult mai mari, în această iarnă. Sistemul de termoficare este vechi de peste 60 de ani. Şi cu fiecare iarnă care trece se deteriorează şi mai tare.
Pentru ca bucureştenii să nu mai sufere de frig iarna este nevoie de investiţii mari, de peste un miliard de euro.
Probleme există şi la centralele electrice de unde pleacă apa. Primăria Capitalei vrea să preia ELCEN.
Dacă sunteţi din Bucureşti, puteţi verifica starea reţelei în zona dumneavostră prin intermediul aplicaţiei Termoalert. Introduceţi adresa şi veţi fi notificaţi de fiecare dată când apar probleme, dar şi când se remediază. De asemenea, în aplicaţie apar avariile din toată Capitală. Noul preţ al gigacaloriei, care va fi majorat, nu a fost aprobat încă de Consiliul General al Primăriei. Asta înseamnă că cel puţin în luna noiembrie căldura nu va costa mai mult. Între timp, Guvernul scoate bani din fondul de rezervă pentru plata subvenţiilor la încălzire. Peste 100 de primării din ţară vor primi fonduri, inclusiv Primăria Capitalei.