Executivul se preface că subtiază aparatul de stat, dar, de fapt, ia cu două mâini de la oameni. Cresc taxe şi dispar faciclităţi fiscale

Executivul se preface că subtiază aparatul de stat, dar, de fapt, ia cu două mâini de la oameni. Cresc taxe şi dispar faciclităţi fiscale
foto: Pixabay

Ca să acopere o parte din gaura de la buget, Guvernul face tăieri. Insă, doar pe hârtie. Vrea să reducă numărul de joburi din administraţia publică şi vor dispărea 200.000 de posturi vacante. În realitate, nu se va face o economie reală la buget pentru că nimeni nu era plătit. Sunt mici exceptii... cand aceste posturi sunt ocupate prin detasare. In timp ce Executivul se preface că subtiază aparatul de stat, ia cu două mâini de la oameni. Cresc taxe şi dispar faciclităţi fiscale.

Marcel Ciolacu vrea ca 200.000 de posturi de bugetari să dispară. Numai că aceste posturi sunt, de fapt, cele vacante, care nu au fost până acum ocupate. Măsura, care la prima vedere pare una bună, în realitate nu va avea efectul scontat, şi anume reducerea cheltuielilor.

În prezent există un milion 279 de mii de angajaţi la stat. În administraţia centrală sunt aproximativ 800.000, iar posturile vacante numără peste 100.000. Şi din administraţia locală ar urma să dispară cele 101 mii de posturi neocupate. Cele mai multe vor fi eliminate în primării, spitale şi armată, urmând cele din poliţie, învăţământ sau finanţe.

Printre aceste posturi se numără şi mai multe de conducere, însă la nivel mai mic, cum ar fi şefii de serviciu sau de birou. La ANAF, spre exemplu, un şef de serviciu câştigă aproximativ 8.500 de lei pe lună net. Aceste posturi, deşi vacante, sunt ocupate adesea prin delegare, iar asta înseamnă că cel delegat primeşte salariul doar pentru jumătate din timpul lucrat.

În plus faţă de această măsură, Guvernul vine şi cu alte soluţii, agreate deja de coliţie.

Cota TVA de 5% nu va mai exista. Vor fi aşadar doar 2 cote, de 9 şi 19%. TVA 9% se va mai aplica doar pentru mâncare, mâncare pt animale, medicamente şi dispozitive medicale.
Vor fi eliminate şi o parte dintre facilităţile fiscale. Angajaţii din construcţii vor plăti contribuţia de 10% la sănătate, iar cei din IT vor fi scutiţi de impozitul pe venit, însă doar sub un anumit plafon care urmează să fie stabilit.

Va fi introdus un impozit nou de 1% pentru clădirile rezidenţiale care cumulat depăşesc valoarea de 500.000 de euro. Microîntreprinderile vor fi impozitate diferenţiat, cu 1% la o cifră de afaceri de sub 300.000 de euro şi cu 3% pentru cifra de afaceri sub 500.000 de euro. De asemenea, cresc şi accizele la tutun şi alcool.

Guvernul urmează să ia decizia finală în această săptămână, iar măsurle se vor aplica în 2 etape, de la 1 octombrie şi 1 ianuarie 2024.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt