Numărul elevilor şi studenţilor care se angajează pe perioada vacanţei de vară creşte în fiecare an. Dornici să câştige bani pentru a scăpa de dependenţa de părinţi, tinerii îşi caută de lucru în special pe Litoral. Patronii care angajează elevi şi studenţi primesc de la stat câte 250 de lei pentru fiecare dintre aceştia. Birocraţia, însă, îi face pe mulţi proprietari de hoteluri, terase şi restaurante să nu apeleze la această variantă.
În plin sezon estival, terasele si hotelurile din Mamaia au încă nevoie de angajaţi, iar cei vizaţi, elevi sau studenţi, nu contenesc să se prezinte cu CV-urile. Vor să se angajeze pe timp de vară, spun ei, pentru ca, măcar câteva luni, să nu mai depindă de banii părinţilor, să poată pleca în vacanţe ori să-şi cumpere lucruri la care visează de ceva vreme.
Afaceristii din turism au nevoie de personal tânăr, capabil şi dispus să lucreze câteva zile pe săptămână, la un program de munca sustinut. Vorbim de o muncă deloc uşoară, dar tinerii care vor să facă un ban de buzunar optează pentru ea.
Posturile de ajutor de ospătar sunt cele mai ofertante pentru tineri, pentru că, în această perioadă, obţin, pe lângă salariu, şi un bacşiş consistent. La cum stau lucrurile, se pare că elevii şi studenţii au mai multe şanse la un job sezonier decât la unul permanent, în domeniul în care s-au pregătit.
Tinerii care muncesc in vacanta de vara reprezinta o soluţie pentru deficitul de personal si multe firme preferă să
angajeze pe timpul verii, elevi sau studenţi.
Nu toţi patronii din turism apelează, însă, la această variantă. Stimulentul de la stat pentru fiecare elev sau student angajat este de 250 de RON, dar banii vin greu si cu multe batai de cap.
Toţi elevii şi studenţii angajaţi pe timpul vacanţei vor fi plătiţi cu cel puţin salariul minim brut pe economie care, în prezent, este de 2.300 lei. Studenţii pot munci o normă întreagă, iar pentru elevii sub 18 ani, aflaţi în vacanţă, programul de lucru este de 6 ore pe zi, 30 de ore pe săptămână.