Criza economică schimbă obiceiurile alimentare ale românilor. Scumpirile din ultima perioadă i-au determinat să
drămăuiască fiecare bănuţ. Iar acolo unde cumpărau două produse de acelaşi fel, acum unul rămâne în raft. Cel mai
bine se vede acest lucru la tarabele din piaţă. Comercianţii vorbesc de încasări ce scad de la o lună la alta.
Cu o inflaţie la maximul ultimelor două decenii, puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic. Şi cum cei mai
mulţi nu pot pune în practică sfatul economiştilor de a-şi spori veniturile, apelează la cel de-al doilea îndemn al acestora.
Reduc din cheltuieli.
Altădată un furnicar, Oborul bucureştean are tot mai puţini muşterii. Şi cantităţile pe care oamenii le cumpără au scăzut
dramatic. Pur şi simplu veniturile nu mai ţin pasul cu preţurile.
Tudor este un fermier dâmboviţean care de ani de zile îşi desface marfa la Obor. În încercarea de a nu pierde clienţi,
spune că a lăsat din preţ. În zadar însă.
Deja comercianţii spun că în curând se vor afla în situaţia de a nu mai putea plăti chiriile solicitate de administraţia pieţei.
Statisticile consemnează în prima jumătate din 2022 cea mai mare scădere a consumului populaţiei din 1989 şi până în
prezent. Vânzările de alimente sunt cu 15 la sută mai mici faţă de perioada similară a anului trecut.