Dobânzile mai mari se apropie de România. Cât mai ţine BNR rata cheie la minime istorice

Dobânzile mai mari se apropie de România. Cât mai ţine BNR rata cheie la minime istorice

Băncile centrale din Ungaria şi Cehia au majorat ratele cheie la ultimele şedinţe de politică monetară. În cazul Cehiei, creşterea ratei a fost peste aşteptările analiştilor şi cea mai amplă din ultimii 24 de ani, astfel că dobânda a ajuns deja la nivelul celei din România.

La Bucureşti, lucrurile sunt complicate şi de instabilitatea guvernamentală, cu perspectiva adoptării unei moţiuni de cenzură. Va reacţiona BNR în şedinţa de astăzi? Inflaţia ridicată împinge băncile centrale din regiune să grăbească ciclul de creştere a dobânzilor Banca centrală a Ungariei a venit cu o nouă creştere a ratei cheie, de 15 puncte de bază, la 1,65%, după ce inflaţia a ajuns la 4,9% în august.

Banca Cehei a urcat, săptămâna trecută, dobânda cheie la 1,5%, după un pas de 75 de puncte de bază, peste aşteptările pieţei, care estima o majorare de 50 de puncte de bază. Erste estimează că rata cheie ar putea ajunge şi la 2% la finele anului în cazul Cehiei, după ce inflaţia a ajuns la 4,1% în august, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Afla mai multe desprebnrcrestere dobanzidobanzi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt