Creşterea veniturilor românilor prin deciziile PSD din ultimul an impusioneaza firrmele româneşti: nou record la credite (P)

Creşterea veniturilor românilor prin deciziile PSD din ultimul an impusioneaza firrmele româneşti: nou record la credite (P)

În iunie 2024, piaţa creditelor din România a înregistrat o creştere semnificativă, atât în sectorul firmelor, cât şi al ipotecarelor, marcând cea mai bună lună din ultimii aproape doi ani. Această relansare a creditării este strâns legată de măsurile economice promovate de Partidul Social Democrat (PSD), care a reuşit să asigure o stabilitate economică şi o creştere a veniturilor pentru cetăţeni.

Conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), firmele au stabilit în iunie 2024 un nou record de creştere a soldului de credite în lei, un fenomen ce nu a mai fost observat de la criza financiară din 2008-2009. Astfel că luna trecută, creditul acordat societăţilor nefinanciare a crescut cu 2,3% faţă de luna precedentă, atingând un total de 198,1 mld. lei. Aceasta reprezintă cea mai mare dinamică lunară din septembrie 2022, când ROBOR depăşea 8% pe an.

Creşterea înregistrată la creditele în lei, care au urcat cu 4,4 mld.lei într-o singură lună, indică o revenire a interesului firmelor pentru împrumuturi, stimulată de aşteptările de scădere a dobânzilor.

Creditele ipotecare revigorate datorită creşterii veniturilor românilor de către Guvernul Ciolacu

Piaţa creditelor ipotecare a arătat, de asemenea, semne de recuperare. Soldul împrumuturilor ipotecare a crescut cu 0,4% în iunie, ajungând la 106,8 mld. lei, cea mai mare creştere din septembrie 2022.

Această evoluţie pozitivă a fost susţinută de creşterea nominală a salariului mediu, care a permis mai multor români să devină eligibili pentru credite ipotecare.

În mod specific, componenta în lei a crescut cu 0,6% lunar şi cu 5,6% anual, indicând o preferinţă pentru împrumuturi în moneda naţională, în detrimentul celor în valută, care continuă să se reducă din cauza restricţiilor de eligibilitate post-criză financiară.

PSD contribuie la reducerea dobânzilor pentru creditele românilor

BNR a scăzut recent rata-cheie la 6,75% şi dobânda pentru depozitele overnight la 5,75%. Decizia reflectă stabilitatea economică şi o scădere a inflaţiei mai rapidă decât era anticipat, deschizând calea pentru alte reduceri de dobânzi, scăderea ROBOR şi, implicit, a ratelor pentru credite.

Efectele complete ale acestei măsuri asupra pieţei vor fi resimţite treptat, pe măsură ce băncile ajustează ofertele. Pe măsură ce dobânzile continuă să scadă şi veniturile populaţiei cresc, se anticipează o consolidare a acestor tendinţe pozitive în următoarele luni.

Afla mai multe desprepsdvenituricredite
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt