Românii au început să aleagă în număr tot mai mare maşinile electrice. În 2021 au fost înamtriculate cu 118% mai multe faţă de anul precedent. Maşinile electrice sunt mai eficiente şi se strică mai greu spun proprietarii, care au ales să renunţe la autoturismele pe combustibil. Cele mai multe achiziţii au fost făcute prin programul Rabla Plus.
Jumătate dintre maşinile electrice care se află acum pe şoselele din România au fost înmatriculate în anul 2021. De aproximativ un an, o astfel de maşină a ajuns şi în garajul lui Rareş. Spune că acest lucru i-a schimbat viaţa.
Cei mai mulţi şoferi aleg maşinile electrice pentru condusul prin oraş. Ele au o autonomie care ajunge şi la 600 de
kilometri, aşa că mulţi nu le aleg pentru drum lung. Cu toate astea, în showroom-uri cererea este tot mai mare.
Pe lângă faptul că sunt prietenoase cu mediul, consumă puţin, iar şoferii plătesc taxe mai mici, maşinile electrice se strică şi mult mai greu.
Şoferii trebuie să ştie totuşi că atunci când au nevoie de un service, să aleagă unul autorizat pentru acest tip de
autovehicule tocmai pentru că ele necesită o reparaţie diferită faţă de cele pe combustibil. 6.831 de maşini electrice au fost înmatriculate în anul 2021, cu 118% mai multe faţă de 2020. Programul Rabla Plus a
contribuit cel mai mult la achiziţia acestor autovehicule.
În prezent maşinile electrice înseamnă doar 1% din parcul auto român, numărul lor ajungând la 12.800.
Ministerul Mediului lucrează şi la programe pentru staţiile de încărcare electrice. În România sunt puţin peste 1000 de astfel de staţii. Numărul lor va ajunge însă la câteva mii în următoarea perioadă şi asta datorită finanţării prin PNRR.