”Creditul Fermierului” ajunge la 1,4 miliarde lei plus bani europeni pentru cumpărarea de combine şi tractoare

”Creditul Fermierului” ajunge la 1,4 miliarde lei plus bani europeni pentru cumpărarea de combine şi tractoare

Agricultura reprezintă un sector esenţial pentru economia României. Cea mai nouă linie de finanţare pe bani europeni a fost anunţată recent de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Fermierii şi formele asociative vor putea solicita online ajutoare europene cu valori maxime de 350.000-1,5 milioane de euro pe proiect pentru a-şi cumpăra tractoare, combine şi alte utilaje agricole, în cadrul submăsurii PNDR 4.1.1- investiţii în exploataţii agricol.

În perioada 25.06.2024, ora 09.00 - 24.09.2024, ora 16.00, se deschide prima sesiune din anul 2024 de depunere online a cererilor de finanţare pentru Măsura 4 „Investiţii în active fizice”, submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta P4.1.1 „Achiziţii simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”. 

Săptămâna trecută, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis suplimentarea, cu circa 650 de milioane de lei, a schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului”. Prin majorare, bugetul total al programului ajunge la 1,4 miliarde de lei.

„Continuăm să-i sprijinim pe fermierii români şi să le asigurăm acces mai uşor la finanţare. Majorăm la peste 1,4 miliarde lei bugetul schemei de ajutor de stat „Creditul Fermierului”. Acoperim o mare parte a dobânzii, iar sprijinul pe care un fermier îl primeşte ajunge la 280.000 de euro în 5 ani,” a declarat premierul în debutul şedinţei de Guvern.

Grantul oferit prin programul „Creditul Fermierului” se stabileşte printr-un acord de finanţare încheiat între Fondul de Garantare a Creditului Rural, instituţia de credit şi beneficiar.

Plata grantului se efectuează lunar, până la data de 30 iunie 2030 inclusiv, asigurând astfel un suport continuu pentru fermieri pe toată durata creditului.

Prin intermediul acestui program, fermierii pot accesa resurse financiare necesare pentru a-şi continua activităţile şi pentru a-şi asigura stabilitatea financiară pe termen lung.


 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt