Contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF

Contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF

Anul a început cu reguli noi şi impozite mărite pentru românii care obţin venituri din chirii. De la 1 ianuarie toţi proprietarii care îşi închiriază locuinţa sunt obligaţi să transmită Fiscului contractul de închiriere. Ei vor plăti un impozit mai mare şi, în cele mai multe cazuri, şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

La finalul anului trecut, Ştefania şi-a schimbat locul de muncă. Moment în care a căutat şi o casă mai aproape de noul job. Garsoniera ei, proprietate personală, a închiriat-o cu programul 50/20, dedicat refugiaţilor ucraineni. Acesta le aduce proprietarilor mai mulţi bani şi mai puţine bătăi de cap. Veniturile nu sunt nici impozabile şi nici nu necesită înregistrarea contractului.

Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate dintre cei care îşi închiriază imobilele nu declară contractele la ANAF. Pentru a fi sigur că încasează banii din taxe şi impozite şi de la ei, statul a reintrodus de la 1 ianuarie obligativitatea înregistrării contractelor. Pentru acest lucru, proprietarii trebuie să intre pe siteul ANAF, să descarce declaraţia, să o completeze şi să o depună, fizic sau prin intermediul spaţiului privat virtual.

Modificările la Codul Fiscal au adus taxe şi impozite mărite pentru proprietarii care obţin venituri din chirii. Dacă până la 31 decembrie, fiecare proprietar îşi putea deduce 40% din venitul lunar, acum el trebuie să plătească impozit de 10% la suma întreagă. Mai concret, pentru un venit lunar de 2000 de lei, proprietarul va trebui să plătească un impozit lunar de 200 de lei faţă de 120 lei ca până acum. În plus, cei care încasează cel puţin 1.500 de lei lunar, vor achita şi contribuţii adică alţi 10%

Regula nouă se aplică atât contractelor de închiriere aflate în derulare, precum şi contractelor care au fost încheiate după data de 1 ianuarie. Toţi aceşti proprietari au la dispoziţie 30 de zile pentru a depune noua declaraţie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt