Consumatorii ascunşi din casele românilor

Consumatorii ascunşi din casele românilor

Într-o perioadă în care facturile la energie sunt tot mai mari, românii descoperă surse de risipă pe care anul trecut nici nu le luau în seamă. Aşa se face că 10 la sută din costul total al unei facturi provine de la electrocasnicele nefolosite, însă ţinute în priză. Plitele electrice şi aparatele de aer condiţionat sunt printre cei mai mari consumatori ascunşi de energie.

Maşina de spălat, televizorul, plita electrică sau aparatul de aer condiţionat sunt doar câteva dintre electrocascnicele care ne fac viaţa mai uşoară, ne oferă un confort, dar adaugă lunar sume importante la factura de energie. Chiar şi doar atunci când sunt ţinute în priză, fără însă a fi folosite. În aceste condiţii fiecare încearcă să economisească cum poate.

Consumul ascuns reprezintă 11% din totalul facturii. Fiecare aparat lăsat în priză fără să fie folosit consumă anual peste 130 de kwh. Aerul condiţionat lăsat şi el în priză adaugă facturii cel puţin 60 de kWh anual.

Maşina de spălat are un consum de 80 KWH. Consumul poate fi redus cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puţine grade Celsius. De exemplu, curăţarea hainelor la 30 de grade poate aduce economii şi de 60 de lei pe an. Pe lista vampirilor de energie sunt şi încărcătoarele de telefon sau laptop, calculatorul, cafetiera sau aparatele de coafat. Facturile ar putea să scadă de la lună la lună dacă adoptăm câteva obiceiuri de consum.

În tot acest timp speriaţi de valul de scumpiri, oamenii incearcă să găsească cea mai bună ofertă din piaţă. Compania de stat Hidroelectrica are cel mai mic preţ la energie, de 0,25 de lei/ kwh, pentru consumatorii casnici. Aşa că în ultimele zile numărul celor care-şi doresc migrarea spre acest furnizor a explodat.

Compania Hidroelectrica a ajuns la peste 300 de mii clienţi casnci, iar zilnic se primesc până la 5.000 de cereri noi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt