Ciolacu îşi apără legea antievaziune cu exemple din Messi şi Shakira

Ciolacu îşi apără legea antievaziune cu exemple din Messi şi Shakira

Premierul Marcel Ciolacu apără Legea cu măsuri antievaziune, care introduce însă, cum a anunţat Profit.ro, o portiţă ce scapă numeroşi evazionişti, dându-i exemplu pe Messi şi pe Shakira.

Dacă de la parchete îmi vine că nu e bine, nu am nicio problemă să modificăm. Au făcut Germania, toată lumea.

Marcel Avram este un caz celebru. Patronul de la Bayern Munchen - un celebru caz, Shakira, Messi, toată lumea! Le-au luat banii dublu şi asta este. Nu că le luăm 15%, ci le luăm dobânzi, penalităţi, plus 15%.

Vreţi să-i băgăm în puscărie? Nu am o problemă, dar problema este că în ultimii 10 ani nu am băgat pe nimeni. Ah, pe Gică Popescu, bun, am dat lovitura! Şi a şi plătit prejudiciul. E falsă tema!”, a spus Ciolacu.

O instanţă spaniolă a anunţat în iulie că a deschis o nouă investigaţie împotriva cântăreţei columbiene Shakira în legătură cu acuzaţii de evaziune fiscală în ceea ce priveşte declararea veniturilor şi a averii în 2018. Procurorii spanioli care instrumentau cazul respectiv afirmau că Shakira a evitat să plătească taxe în valoare de peste 14,5 milioane de euro şi cereau o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare pentru aceasta.

În luna noiembrie, Shakira a ajuns la un acord cu autorităţile spaniole pentru a evita un proces pentru fraudă fiscală. Ca parte a înţelegerii care pune capăt procesului, acuzarea a schimbat pedeapsa cu închisoarea pentru cântăreaţă cu amenzi, a declarat judecătorul în timpul primei audieri.

În 2017, atacantul argentinian Lionel Messi a fost condamnat în apel la 21 de luni de închisoare pentru fraudă fiscală. Condamnarea a fost confirmată în apel, după ce în iulie 2016, Messi şi tatăl său au primit o pedepsă de 21 de luni pentru fraudă fiscală. Pedeapsa pentru tatăl lui Messi a fost micşorată de la 21 la 15 luni.

Proiectul liderilor coaliţiei de guvernământ a fost slăbit semnificativ prin amendamente depuse de senatori PSD şi care vor permite unui număr mai mare de evazionişti să scape de urmărirea penală plătind doar prejudiciul cu unele penalităţi, în timp ce la DNA şi DIICOT ar ajunge mai puţine cazuri de evaziune, relevă datele analizate de Profit.ro. 

Principala modificare adusă prin amendamente în Parlament, despre care Profit.ro a scris, este un amendament ar urcă de la 100.000 de euro la 1 milion de euro pragul până la care un evazionist poate plăti prejudiciul, plus o sumă suplimentară, pentru a scăpa de închisoare.

Proiectul legislativ iniţiat de liderii PSD, Marcel Ciolacu, şi PNL, Nicolae Ciucă, şi care prevede majorarea unor pedepse pentru fapte de evaziune a fost adoptat de Parlament, prin votul final al deputaţilor, la mai puţin de 24 de ore după ce a trecut de Senat, unde, cum a anunţat Profit.ro, la un prim vot fusese respins. 

Marcel Ciolacu a avut în ultima perioadă un discurs vehement împotriva fenomenului evaziunii, iar modificările aduse de PSD proiectului şi votate inclusiv de PNL sunt în contradicţie cu intenţiile enunţate categoric de liderul PSD.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt