Cifrele privind migraţia către Vaslui nu reflectă realitatea din cauza numărului mare de cetăţeni din Republica Moldova înregistraţi acolo, spun jurnaliştii din presa locală

Cifrele privind migraţia către Vaslui nu reflectă realitatea din cauza numărului mare de cetăţeni din Republica Moldova înregistraţi acolo, spun jurnaliştii din presa locală

Cifrele care arată Vasluiul drept una dintre destinaţiile preferate de români în migraţia internă nu reflectă realitatea, spune Flavius Gheorghieş, jurnalist din Vaslui.

„Anul trecut au fost înregistraţi 14.000 de noi locuitori în judeţ, dintre care 8000 doar în oraş, cred că peste 90 la sută provenind din Republica Moldova. Noi avem locuinţe şi cu 3000 de locuitori din R. Moldova, aşa că de aici provin asemenea cifre. Foarte puţini străini vin să locuiască pentru perioade mai lungi în Vaslui. Vasluiul nu e atractiv nici măcar pentru vasluieni”, a spus jurnalistul.

El a precizat că Vasluiul ar putea deveni mai atractiv dacă sunt rezolvate problemele de infrastructură rutieră şi şcolară şi dacă ar fi atraşi investitori.

Mihai Chirica, primarul Iaşiului, a precizat că oraşul pe care-l conduce are contribuţia lui la atragerea forţei de muncă şi au fost depopulate localităţile din jur.

„Faptul că suntem al doilea oraş din ţară ca sistem universitar şi la reţeaua de învăţământ preuniversitar. Acum Iaşiul reuşeşte să ofere condiţii similare cu alte oraşe. Zilnic intră 86 de mii de maşini şi ies 88 de mii din oraş. Un rol important în creşterea populaţiei îl are şi parcul industrial”, a spus Chirica.

El consideră că Vasluiul poate deveni o zonă foarte atractivă, dacă se schimbă mentalitatea. „Trebuie să le întoarcem mintea celor care fac bancuri despre Vaslui, pentru că oamenii de acolo nu sunt aşa”, a adăugat edilul.

Primarul Timişoarei, un alt oraş favorit pentru migraţia internă, a declarat că oamenii caută o calitate ridicată a vieţii, dar la preţuri decente.

„Creşte dinamica pe piaţa muncii, creşte calitatea job-urilor, dar creşte şi presiunea pe sistemul de învăţământ preuniversitar mai ales, avem un grad de ocupare de 170 la sută”, a explicat Dominic Fritz.

„Trebuie investit mai mult în câteva zone metropolitane mari, care pot trage după ele toată regiunea în care se află. Cea mai mare problemă este atragerea de forţă de muncă înalt calificată”, a spus Fritz.

Afla mai multe despredezvoltaremigratieorase magnet
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt