Chirie sau credit? Ce este mai convenabil în Bucureşti şi care este situaţia în alte capitale din regiune

Chirie sau credit? Ce este mai convenabil în Bucureşti şi care este situaţia în alte capitale din regiune

Datele oficiale arată că în prezent circa 96 la sută dintre români sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc. Estimările analiştilor vorbesc însă de procente ceva mai mici. Potrivit acestora, între 7 la sută şi 15 la sută dintre locuinţe sunt închiriate. Analiştii imobiliari se aşteaptă atât la creşterea preţurilor apartamentelor, cât şi a chiriilor.

„Sunt mai multe motive aici: un prim motiv este legat de creşterea preţurilor locuinţelor, atunci când locuinţele devin mai greu accesibile pentru clienţi, pentru a le cumpăra, chiria devine mai mult decât o idee, are chiar sens economic”, explică Gabriel Blăniţă, consultant imobiliar.

Potrivit unui studiu recent, în Bucureşti, pentru un apartament de 45 de metri pătraţi, rata lunară medie se ridică la 420 de euro, pe când chiria ajunge la 470 de euro. Bucureştiul şi Varşovia sunt singurele capitale din estul şi centrul Europei unde există o astfel de situaţie. Astfel, rata la creditul pentru un apartament este cu 12% mai mică decât chiria. În Praga, în schimb, rata este cu 40% mai mare decât chiria.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt