Odată cu intrarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC), începând din 2023, o parte din subvenţiile APIA pe care fermierii le primesc vor fi acordate doar în anumite condiţii. Mai precis, în jur de 450 de milioane de euro pe an vor ajunge doar în conturile fermierilor care implementează eco-scheme.
Eco-schemele sunt noile măsuri prin care oficialii europeni vor să transforme agricultura de pe bătrânul continent. Important de precizat este faptul că acestea sunt obligatorii pentru ţară, dar voluntare pentru fermieri, astfel că fermierii pot opta să nu le implementeze, însă trebuie să fie conştienţi că făcând acest lucru, vor pierde o bună parte din subvenţiile APIA.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, preşedintele Clubului Fermierilor Români, Dan Hurduc, a explicat pe scurt la ce ar trebui să se aştepte fermierii români în privinţa eco-schemelor.
”De PNS încă nu ştim, dar în privinţa eco-schemelor a apărut un ghid la Bruxelles. Au evoluat, au venit cu precizări pe eco-scheme mai aproape şi în funcţie de aceste precizări se pot definitiva eco-schemele care erau ca şi propuneri. Eu cred că cea mai grea o să fie bugetarea pe eco-scheme. Avem 450 milioane euro pe toate eco-schemele. Dacă o să se reuşească să se facă eco-scheme cu specific regional, bugetarea lor este doar o chestie de inspiraţie. Dacă le bugetezi echilibrat şi nu pot fi accesate echilibrat, atunci o parte din eco-scheme vor avea o valoare destul de mare, iar altele vor fi destul de reduse.
Noi, la Club, avem propuneri de eco-scheme şi în proporţie de 80% cam ştim cum o să arate, ca fermierul să poată să le acceseze destul de uşor şi să-şi mai recupereze din costurile care vor fi cu lucrările de mediu. În principal, o să fie accentul pus pe economisirea apei, pe reducerea îngrăşămintelor şi pesticidelor şi pe tehnologiile conservative. Deci trebuie să ne gândim să folosim asolamentul destul de mult, să folosim tehnologii conservative. Cam acestea sunt caracteristicile principale pe care fiecare fermier ar trebui să le ştie. În anii următori se vor reduce îngrăşămintele, ca să reducem amprenta de carbon o să reducem anumite lucrări în cadrul seriei tehnologice, o să avem producţii ceva mai mici.