Construirea sau cumpărarea unei locuinţe noi devine misiune imposibilă pentru tot mai mulţi români. Preţul materialelor de construcţie a explodat. În unele cazuri, costurile au ajuns să se majoreze chiar şi cu 300 la sută faţă de anul trecut. Scumpirile nu îi afectează doar pe dezvolatorii de locuinţe. Şi constructorii care lucrează la marile proiecte de infrastructură comandate de stat se văd în imposibilitatea de a-şi mai onora contractele.
Nu doar pare, ci chiar aşa este. Preţurile materialelor au crescut şi cu 300 la sută în ultimul an.
Scumpirile s-au reflectat imediat în piaţă. Renovarea unei locuinţe a ajuns să coste o mică avere.
Şi locuinţele aflate încă în fază de proiect vor costa mai mult. Dezvoltatorii vorbesc de majorări de peste 20% a costului de construcţie doar pe partea de structură, între 25 şi 30% pentru instalaţii şi de peste 40% pentru finisaje. Aceste procente se vor reflecta în preţul final.
Cei mai afectaţi sunt dezvoltatorii care au semnat deja antecontracte cu viitori beneficiari şi pe care explozia
preţurilor la materiale de construcţie i-a prins la stadiul de… cărămidă. De altfel, pe mulţi dintre ei acest val de scumpiri i-a făcut să-şi schimbe strategia de vânzare.
Valul de scumpiri, spun specialiştii, vine pe fondul dezechilibrelor provocate de pandemie în lanţurile de
aprovizionare cu materiale de construcţii.
La fel de afectate sunt şi proiectele făcute cu bani publici. Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care preţul materialelor să poată fi modificat de constructori în funcţie de statisticile INS. Asta chiar şi în cazul contractelor deja semnate.