O investiţie de aproape 4 milioane de euro care ar fi trebuit să aducă o localitate botoşăneană din Evul Mediu în secolul XXI zace nefolsită. Zeci de kilometri de canalizare construiţi pe bani europeni sunt inutilizabili. De mai bine de 5 ani operatorul regional de profil întârzie preluarea şi darea în expoatare a obictivului.
Comuna Stăuceni, aflată la doar 10 kilometri de Botoşani, are electricitate, apă curentă, chiar şi canalizare. Doar că aceasta din urmă este perfect nefuncţională. De vină ar fi compania regională care administrează utilităţile publice.
Investiţia în reţeaua de canalizarea s-a ridicat la aproape patru milioane de euro şi a fost realizată prin fonduri
europene. Prima jumătate a lucrării a a fost finalizată acum 11 ani. Cealaltă în urmă cu 5 ani. De atunci autorităţile locale aşteaptă ca operatorul regional să preia şi să operaţionalizeze conductele. Localnicii sunt revoltaţi.
Pentru ca reţeaua de canalizare să nu rămână nefolosită, primăria intenţionează să îşi deschisă propria companie
licenţiată prin care să poată administra toate utilităţile din comună.
Acţionari la firma care ar trebui să se ocupe de întreţinerea sistemelor de apă şi canalizare sunt chiar primăriile din judeţ, împreună cu Consiliul Judeţean. Conducerea instituţiei pune întârzierea de cinci ani pe seama unor probleme tehnice pe care nu ştie să le numească.
Comuna Stăuceni nu este singura din judeţ care a întâmpinat această problemă în relaţia cu operatorul regional. Primăria din Copălău şi-a înfiinţat deja propriul serviciu de canalizare