Bate vântul schimbării în Valea Jiului

Bate vântul schimbării în Valea Jiului

Există speranţă pentru Valea Jiului. Chiar dacă mineritul este o activitate tot mai puţin profitabilă şi, ca urmare, se închid rând pe rând exploataţiile, ortacii nu rămân fără loc de muncă. Se reprofilează şi produc energie din surse curate. De la extragerea combustibililor fosili, aceştia trec la obţinerea electricităţii verzi, de la eoliene.

Anual, 3.000 de persoane din zonele miniere se recalifică profesional, cu ajutorul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. Foştii ortaci învaţă meserii din domeniul regenerabilelor şi al distribuţiei de energie electrică.

România are instalată o capacitate de peste 3.000 MW în energia eoliană şi aproape 1.400 MW în cea fotovoltaică. În total, capacităţile de obţinere a energiei eoliene şi fotovoltaice sunt de 22,5% din întreaga producţie la nivel naţional, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Sursele regenerabile au o pondere importantă în mixul energetic. Ca urmare, numărul angajaţilor din domeniu a crescut considerabil în ultimiul deceniu. Este nevoie de tot mai mulţi oameni, pentru operarea şi mentenanţa parcurilor eoliene şi fotovoltaice.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, CEZ şi enewable Schools of Skills au iniţiat proiectul de formare
profesională a personalului din zonele miniere, dar şi a celui din zonele aflate în tranzit energetic în anul 2019, intr-un parteneriat cu Ministerul Energiei.

Centrul din Constanţa va fi replicat în Valea Jiului şi începand cu luna Iulie a acestui an va instrui peste 400 de persoane pe an, scrie adevarul.ro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt