Pentru timişenii din comuna Lovrin nu contează dacă vor avea gaz la iarnă pentru încălzire sau dacă preţul lui va
creşte. Motivul: toate clădirile publice, de la primărie până la şcoală sau biserică, dar şi multe locuinţe se încălzesc cu…
apă geotermală. Preţul pe care-l plătesc localnicii este foarte mic şi nu poate fi vorba de o pe-nu-rie, având în vedere punga gigant de apă termală pe care stă micuţa localitate din vestul judeţului Timiş.
Chiar daca aproape in tot vestul Romaniei exista apa geotermala, numarul localitatilor care o folosesc pot fi numărate pe degetele de la o mana. In Timis, singura localitate care a inteles cat de important este sa si folosesti comoara din adancuri, este comuna Lovrin. Exploatarea apei in localitatea situata in vestul judetului Timis a inceput inca inainte de 89 cand apa geotermala era folosita la incalzirea unor sere. Dupa revolutie, autoritatile locale au continuat sa o exploateze si au dezvoltat sistemul de conducte.
Acum apa termala este folosita pe scara larga pentru incalzirea cladirilor publice.
Cateva apartamente de bloc dar si mai multe case si chiar firme din comuna folosesc si ele apa din adancuri pentru incalzire.
Si tot in micuta localitate din Banat functioneaza singurul strand termal care ia apa din adancuri, de la peste 2500 de m si o varsa direct in bazinul in care se scalda oamenii. In fiecare zi, zeci de persoane din intreaga tara merg la strandul termal de la Lovrin pentru a face baie in apa considerata curativă. Primaria a investit peste 1 milion si jumatate de lei din bugetul local pentru a amenaja strandul care a devenit un adevarat magnet care atrage zilnic peste 200 de oameni.
Mai mult, autoritatile locale au depus un proiect pentru obtinerea unei finantari care va permite inlocuirea conductelor care vin de la sonda pana la o centrala de distributie. Proiectul se ridică la 5 milioane de euro si presupune extinderea, intr-o prima faza cu 20 la suta a retelei
România se numara printre primele 5 tari din Europa in ceea ce priveste potentialul apelor termale. Din pacate, autoritatile
refuza sa exploateze comoara pe care o au in adancuri.
din comuna.