Pensiile speciale pot atinge valori uriaşe, de până la 150 la sută din salariul brut, în timp ce pensiile normale abia ajung la o rată de înlocuire de 40 la sută, a declarat la Prima News senatorul USR Anca Dragu.
„Pensiile speciale puteau fi plafonate, reduse, eliminate de mult timp. Din 2010 pensiile speciale au fost trecute pe contributivitate, dar, în 2015, o lege introdusă de PSD a dus pensiile speciale la nişte valori aberante de până la 150 la sută din salariul brut. În 2010 nu au fost pierderi pentru pensiile mai mici, dar pentru cei care au 20-30.000 de lei pensie nu se poate ca recalcularea după contributivitate să aibă acceeaşi pensie. În acest moment, guvernul trebuie să vină cu o lege a pensiilor care să aducă echitate şi egalitate”, a spus Dragu.
Avem de atins atât de multe jaloane şi de făcut solicitări pentru bani, încât nu cred că în 2023 România va putea atrage vreun ban din PNRR, a subliniat senatoarea USR.
„Dacă nu eşti special, nu contezi pentru PSD şi PNL, iar în prezent, angajamentul României este clar pentru trecerea pe contributivitate a pensiilor speciale”, a declarat Dragu.
Marius Paşcan, prim-vicepreşedinte PMP, a subliniat faputl că pensiile speciale sunt şi împotriva Constituţiei, prin care toţi cetăţenii sunt declaraţi egali în faţa legii.
„Sistemul public de pensii se află într-un grav deficit, România a depăşit 50 la sută din PIB prin împrumuturi extrem de scumpe. Sistemul de pensii din România este grevat de pensiile speciale nesimţite – fostul procuror Lazăr are o pensie de 50.000 de lei în condiţiile în care avea salariul de 25.000 de lei. Eu nu cred că cineva se mai uită cineva serios la domnul Budăi, a minţit cât a putut în ţară şi încearcă să o facă şi la Bruxelles, de aceea nu e de mirare faptul că CE a acceptat raportul BM privind România. Miniciunile gogonate ale lui Budăi nu ţin la Bruxelles”, a spus liderul PMP.