În prima etapă a controalelor tematice desfăşurate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat 4.258 de obiective.
Astfel, în perioada 3-12 decembrie, controalele au vizat: 2.819 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 285 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de non-animală, 662 de unităţi de alimenţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 103 unităţi de abatorizare şi 389 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificatie.).
De asemenea, au fost realizate 597 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene şi Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi respectarea restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.