Pesta porcină africană (PPA) face în continuare ravagii în fermele din întreaga ţară, iar producţia de carne de porc a României atinge cote negative istorice. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, recunoaşte că măsurile regulile de biosecuritate din ferme sunt unele neplăcute, însă acestea sunt necesare şi trebuie respectate dacă vrem să scăpăm de această boală.
”Ştim cu toţii că pe lângă pagubele acestea produse de pesta porcină africană, care a decimat efectivele mai ales în fermele mari, profesionale, avem cealaltă problemă care din când în când este semnalată – acoperim doar 25-27% din consumul intern cu producţia de carne de porc. Problema aceasta aş vrea să o discutăm cu toţii în mod responsabil.
Anul trecut am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea, în care să stabilim care sunt normele de biosecuritate care trebuie respectate de orice crescător de proci, că este mic sau mare, gospodărie ţărănească sau fermă profesională. Această pandemie este la fel ca şi COVID: dacă nu respectăm nişte reguli dure, chiar dacă sunt neplăcute, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană”, a precizat Oros într-o intervenţie la conferinţa „Oraşe şi Comunităţi. Viziunea 2030”.