Banca Naţională a Spaniei estimează cheltuielile directe pentru gestionarea pandemiei la peste 60 miliarde de euro până în 2023. Până acum s-au cheltuit 56 de miliarde. Estimările sunt considerate optimiste. Guvernul Socialist de la Madrid anunţă triumfător depăşirea crizei financiare provocate de pandemie.
Nicu şi Victoria Mocanu sunt în Spania de 21 de ani . Acum 7 ani au decis să meargă pe cont propriu şi au investit într-un restaurant. Pandemia le-a pus afacerea în pericol.
Cheltuielile statului spaniol pentru gestionarea pandemiei merg în trei direcţii în trei: cele sanitare, cele economice, centrate pe menţinerea locurilor de muncă şi cele de ajutor social.
Până acum, statul spaniol a cheltuit 19 miliarde de euro pentru a păstra joburile oamenilor. Timp de 1 an şi jumătate, a plătit salariul în locul angajatorului, sperând că va evita creşterea masivă a şomajului şi blocarea producţiei. Madridul consideră acest demers un succes.
Proteste ca ale medicilor sunt şi în alte domenii. Turismul, unul dintre cele mai afectate sectoare, pune presiune pentru a mări ajutoarele primite. Un sondaj recent arată că 80% din firme consideră că ajutoarele sunt insuficiente. Totuşi, cele mai multe au aplicat pentru programul ERTE sau pentru împrumuturile cu dobânzi foarte mici, sub 1 la sută, garantate de stat. Tonul optimist al premierului SancHez este criticat şi de adversarii politici, care îl acuză că prăbuşeşte Spania doar pentru a câştiga alegerile de peste un an.