Mâncarea din spitale, condamnare la boală! Se întâmplă în România, unde pentru fiecare pacient trebuie asigurate micul
dejun, prânzul şi cina cu puţin peste 3 lei fiecare. Anul 2022 a venit cu o majorare de doar 1 leu, respectiv de la 10 la 11 lei.
Medicii spun că alimentaţia pacientului este la fel de vitală precum tratamentul pentru a se reface.
Paul este internat de o lună la Institutul Marius Nasta din Capitală. A venit cu o stare de sănătate precară însă acum,
se simte mult mai bine. În tot acest timp, a simţit pe pielea lui cum e să fii bolnav în România.
11 lei este bugetul alocat de stat pentru cele trei mese în regim comun, din fiecare zi, al unui pacient. În cazul unui
bolnav de TBC suma creşte până 17,5 lei. O felie de şuncă, o bucată de unt şi patru felii de pâine… acesta este micul
dejun pe care îl primeşte un pacient. La masa de prânz primeşte o ciorbă, felul doi şi 3 felii de pâine, iar la cină, mâncare de cartofi şi 4 felii de pâine. Pe scurt, pâine cât cuprinde.
Mult mai darnic este statul atunci când vine vorba de deţinuţi. Pentru o persoană aflată după gratii cheltuie lunar
aproximativ cinci mii de lei. În spitale, bolnavii îşi împart mâncarea adusă de rude, cu ceilalţi pacienţi din salon.
Ministrul Sănătăţii admite dezastrul din sistem. Promite că suma alocată pentru masa pacienţilor va creşte în perioada
următoare.
Oamenii care au trecut prin spital nu înghit însă prea uşor promisiunile de la Palatul Victoria.
În actualele condiţii, managerii spitalelor se tem că în curând vor fi puşi în imposibilitatea de a le mai asigura hrana
pacienţilor.