După sărbători, mâncare la gunoi

După sărbători, mâncare la gunoi

Nu avem bani, totul s-a scumpit, dar traditia ramane. Romanii fac ce fac şi au mese îmbelşugate de sărbători. E atat de multă mâncare încât cei mai mulţi dintre noi ajungem să o arauncăm. Din păcate , foarte putini dau mâncarea care le prisoseşte celor săraci, aşa că tone de alimente ajung la gunoi în această perioadă.

Anual, în ţara noastră sunt aruncate peste două milioane si jumătate de tone de alimente. Altfel spus un singur român aruncă peste 75 de kilograme de mâncare. Pentru a preveni risipa alimentară un grup de parlamentari a iniţiat un proiect de lege prin care operatorii economici vor avea obligaţia de a oferi toate datele despre această problemă. Totodată se vor face campanii de informare şi pentru oameni.

Nevoia de a avea mese îmbelşugate şi tendinţa a exagera are legătură şi cu perioada lungă în care am trăit în comunism, spun sociologii. Pentu că atunci magazinele erau goale şi ne procuram alimente pe sub mână, acum vrem să avem! Doar ca mult inseamnă şi risipă.

Sunt si cazuri fericite. Adică oameni care realizează că poate au exagerat cu pregătirile şi donează o parte din alimente. Anual, în Europa ajung la gunoi 153 de milioane de tone de alimente. România se află la jumătatea acestui clasament.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt