Domnul Trandafir, lecţii ca pe vremea bunicii

Domnul Trandafir, lecţii ca pe vremea bunicii

În plină grevă a învăţământului românesc, celebrul dascăl ,,Domnul Trandafir" s-a întors printre noi! Face lecţii pentru toţi copiii care vor să înveţe carte ca pe vremea bunicilor. Se întâmplă la Sibiu, într-o şcoală veche de mai bine de 100 de ani. Aşezământul are statut de monument în Muzeul ASTRA, iar aici chiar se ţin ore ca odinioară, cu tăbliţe, cretă, diafilme şi numărători din lemn.

De la primele ore ale dimineţii, ,,Domnul Trandafir” îşi ia rolul de dascăl în serios. Şi lecţiile pot începe! Primii cursanţi suntem noi, iar prima lecţie este chiar despre Şcoala unde ,,predă” învăţătorul.

Fiecare bancă, din cele 13 pe care le are şcoala, este dotată cu câte o tabletă de ardezie. În loc de touchscreen, tabletele au… cretă pentru a fi scrise pe ambele părţi. Şi vestimentaţia dascălului este tipică modei anilor 1930-1940, când cele mai multe sacouri aveau reverul ascuţit. Nu trece mult şi apar primii elevi. Sunt de toate vârstele, fiindcă, nu-i aşa?, niciodată nu e prea târziu să înveţi lucruri noi, dar pe stil vechi.

,,Domnul Trandafir” este muzeograful Adrian Alexe, care dă suflet şi dinamism unui program educaţional denumit sugestiv ,,Învăţătorul rural”. Adrian reuşeşte, însă, să aducă tuturor aminte de îndrăgitul personaj al lui Mihail Sadoveanu.

La lecţiile susţinute de ,,Domnul Trandafir” la Muzeul ASTRA se poate participa fără programare, în baza biletului sau abonamentului la muzeu. Aici nu se primesc…note.

foto: shtiu.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt