Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE

Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE

Românii formează cea mai mare minoritate din Germania care provine dintr-un stat UE, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistici al Germaniei.

Conform datelor publicate de autorităţile germane, numărul românilor din Germania aproape că s-a dublat în perioada 2015 – 2022, de la 450.000 la puţin peste 883.000 de persoane, ceea ce reprezintă cea mai mare rată de creştere în rândul cetăţenilor care provin din UE, arată G4Media.ro.

Per total, cetăţenii români sunt pe locul patru ca număr, depăşiţi de către cetăţenii turci, în număr de aproape 1,5 milioane, cei ucrainieni, puţin peste 1,1 milioane şi cei sirieni, în număr de peste 900.000.

Aceste cifre vin în contextul în care, potrivit DW, din 2013 până în prezent, românii sunt pe locul 2 în topul imigranţilor care ajung în fiecare an în Germania, depăşiţi doar de sirieni – potrivit ultimelor statistici, citate de DW, românii reprezintă în jur de 7% din totalul de peste 20 de milioane de imigranţi la prima sau a doua generaţie care trăiesc în Germania.

În acelaşi timp, românii sunt în vârful UE când vine vorba de dobândirea cetăţeniei germane. În 2020,  5.900 de români au obţinut cetăţenia germană. La nivel general, totuşi, turcii şi sirienii s-au clasat pe primele două locuri şi la acest capitol.

Aceste statistici vin în contextul în care Germania a înregistrat un număr istoric de imigranţi în ultimii ani, cu o cresştere semnificativă cauzată în mare parte de războiul din Ucraina. Aproape 2,7 milioane de oameni au ajuns pe teritoriul german în 2022, în vreme ce 1.2 milioane au părăsit ţara, adică o creştere netă de 1.5 milioane de locuitori.

Afla mai multe despregermaniaminoritateromani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt