Românii din diaspora nu mai vor să se întoarcă în ţară din multe motive cum ar fi sistemul de învăţământ şi lipsa respectului funcţionarilor publici faţă de cetăţean

Românii din diaspora nu mai vor să se întoarcă în ţară din multe motive cum ar fi sistemul de învăţământ şi lipsa respectului funcţionarilor publici faţă de cetăţean

Statul român nu are suficientă grijă de românii din diaspora, spun cei plecaţi să muncească în străinătate.

„Mulţi români din Italia nu mai vor să se întoarcă, din multe motive, unul este sistemul de învăţământ, unde copiii sunt relaxaţi, părinţii merg la şedinţe individuale cu profesorii, este respectată viaţa privată. Apoi, cu toţii ştim că în România există o lipsă totală de respect a funcţionarului public faţă de cetăţean, bine cunoscută, e o lipsă de interes faţă de locul de muncă. Statul român ar trebui să aibă mai multă grijă de românii din diaspora, nu doar prin construirea de biserici, nu e nevoie de îndoctrinare, noi ne luăm spiritualitatea după noi”, a arătat, la Prima News, Silvia Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.

Românii ajunşi să muncească afară, totuşi, dovedesc o altă preocupare faţă de serviciu şi de modul în care îşi fac datoria.

„În Germania, este o relaţie bine stabilită între angajat şi angajator şi foarte serioasă. Românii care muncesc bine şi conştiincios îşi pot face o viaţă aici. Dar cei nou veniţi trebuie avertizaţi la ce riscuri financiare se supun dacă-şi fac credite imediat după primele 2-3 luni de când s-au angajat. Mulţi dintre banii câştigaţi de români în Germania rămân aici”, a precizat Alexandru Zidaru, sindicalist român din Germania.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt