Diaspora, cel mai mare investitor în România - Prima News

Diaspora, cel mai mare investitor în România

Aduc miliarde de euro în țară, fapt pentru care se pot numi pe bună dreptate cei mai mari investitori în România. Şi nu vorbim despre multinaţionale cu cifre impresionante de afaceri, ci despre românii aflaţi în străinătate. Iar banii pe care îi câştigă departe de ţară ajung de regulă, la famiiliile pe care le-au lăsat acasă sau în investiții precum o casă sau o mașină. Însă …prea puțini dintre ai noştri aleg să se întoacă acasă pentru a-și deschide o afacere.

Plecați din România pentru un trai mai bun și pentru a pune câțiva bani deoparte, milioane de conaționali trimit în țară, anual, sume importante de bani. Banca Națională estimează că, în ultimii 15 ani, diaspora a trimis acasă peste 60 de miliarde de euro.

Recordul absolut a fost anul 2008, chiar înainte de criza imobiliară, când în România au ajuns peste 6 miliarde de euro. În medie, un singur conațional plecat în afară trimite acasă, anual, cel puțin 1.000 de euro. Sumele aduse în România de cei mai importanți investitori străini sunt incomparabil mai mici cu cele trimise de conaționali într-un an.

Prea puțini dintre românii din străinătate, însă, să revină pentru a-și deschide o afacere. Diaspora poate fi numită unul dintre marii investitori în România. Doar trei țări aduc anual în țara noastră mai mult capital decât românii de peste granițe. Dacă s-ar întoarce acasă definitiv și s-ar implica în mediul de afaceri, aceștia ar aduce cu ei mai mult decât banii în sine.

Adrian este unul dintre românii plecați peste hotare acum mulți ani. Cunoaște foarte bine comunitatea celor ce locuiesc în Spania și explică de unde pleacă reticența de a investi în țara natală. El atrage atenția că, în următorii ani, sumele trimise de români acasă ar putea scădea simțitor.

Ultimele date de la Ministerul de Externe arată că peste 5,7 milioane de români se află în prezent peste granițe. Neoficial însă ar putea fi 10 milioane.Total
0
Shares
Total
0
Share