Diaspora, cel mai mare investitor în România

Diaspora, cel mai mare investitor în România

Aduc miliarde de euro în ţară, fapt pentru care se pot numi pe bună dreptate cei mai mari investitori în România. Şi nu vorbim despre multinaţionale cu cifre impresionante de afaceri, ci despre românii aflaţi în străinătate. Iar banii pe care îi câştigă departe de ţară ajung de regulă, la famiiliile pe care le-au lăsat acasă sau în investiţii precum o casă sau o maşină. Însă …prea puţini dintre ai noştri aleg să se întoacă acasă pentru a-şi deschide o afacere.

Plecaţi din România pentru un trai mai bun şi pentru a pune câţiva bani deoparte, milioane de conaţionali trimit în ţară, anual, sume importante de bani. Banca Naţională estimează că, în ultimii 15 ani, diaspora a trimis acasă peste 60 de miliarde de euro.

Recordul absolut a fost anul 2008, chiar înainte de criza imobiliară, când în România au ajuns peste 6 miliarde de euro. În medie, un singur conaţional plecat în afară trimite acasă, anual, cel puţin 1.000 de euro. Sumele aduse în România de cei mai importanţi investitori străini sunt incomparabil mai mici cu cele trimise de conaţionali într-un an.

Prea puţini dintre românii din străinătate, însă, să revină pentru a-şi deschide o afacere. Diaspora poate fi numită unul dintre marii investitori în România. Doar trei ţări aduc anual în ţara noastră mai mult capital decât românii de peste graniţe. Dacă s-ar întoarce acasă definitiv şi s-ar implica în mediul de afaceri, aceştia ar aduce cu ei mai mult decât banii în sine.

Adrian este unul dintre românii plecaţi peste hotare acum mulţi ani. Cunoaşte foarte bine comunitatea celor ce locuiesc în Spania şi explică de unde pleacă reticenţa de a investi în ţara natală. El atrage atenţia că, în următorii ani, sumele trimise de români acasă ar putea scădea simţitor.

Ultimele date de la Ministerul de Externe arată că peste 5,7 milioane de români se află în prezent peste graniţe. Neoficial însă ar putea fi 10 milioane.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt