Deputat PNL: Principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat pe piața de asigurări RCA este Autoritatea de Supraveghere Financiară - Prima News

Deputat PNL: Principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat pe piața de asigurări RCA este Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat pe piața de RCA din România, a declarat la Prima News deputatul PNL Pavel Popescu, precizând că aceasta este o opinie personală.

„Ce s-a întâmplat cu aceste companii n-a fost peste noapte, sunt niște băieți în spate care au făcut acest lucru, băieți care lucrează cu oameni din partea reglementatorilor, nu pot da nume, pentru că nu cunosc în amănunt. Ar trebui să avem instituții ale statului care să acționeze imediat în astfel de situații. Guvernul trebuie să aibă o intervenție minimă și să aducă pe piață mai mult jucători. Majoritatea celor din ASF nu și-au arătat calitatea de specialiști, de exemplu la ANCOM n-au fost scandaluri, pentru că acolo sunt specialiști”, a spus Popescu.

El a subliniat că plafonarea este cea mai absurdă condiție pe care o poate aduce statul pe piață.

„Mă întreb cum în mintea unui funcționar ca șeful ASF a putut să apară o astfel de idee. E o boală în România apariția proiectelor de genul acesta de plafonare, retrase apoi peste noapte. Problema pe piața asigurărilor ține de reglementator. Noi nu avem o piață cu mulți jucători. Statul insistă să reglementeze întruna o piață liberă”, a adăugat politicianul.

Acest proiect nici măcar n-ar fi trebuit să existe, a spus și avocatul Gabriel Biriș, expert în fiscalitate.

„Ideea de plafonare a apărut de acum un an de zile. Cu toții vedem acum de cât de severe au fost efectele inflației – 17 la sută, dar pe părți componente inflația este mai mare, de exemplu la energia pe care o consumă service-urile auto. Prețurile la service-uri au crescut mult mai mult de 17 la sută, salariul minim a crescut și el foarte mult. Să obligi asigurătorii să plafoneze prețurile mi se pare neprofesional și iresponsabil. Firmele intrate în insolvență aveau o cotă de piață mare la RCA. Motivul principal la City Insurance a fost că vindeau la 60 la sută din prețul pieței. E o logică frântă să-i obligi pe asigurători să vândă ieftin, când tocmai asta a creat problemele în piață”, a mai declarat Biriș.

Analistul economic Adrian Negrescu, consideră o problemă că proiectul de plafonare a prețurilor RCA a primit aviz favorabil de la Consiliul Concurenței, care a mai și spus că ar trebui plafonate prețurile și în service.

„Am mai făcut asta acum câțiva ani și ne-am ales cu infringment de la Comisia Europeană. Nu înțeleg graba cu care a fost închis Euroins, nu înțeleg de ce statul închide firme în România într-o economie vulnerabilă. Cum să plafonezi prețurile într-o economie cu inflație?

Scrie în manualul de economie de clasa a noua că plafonarea crește inflația. Vrem să aducem economia socialistă înapoi?”, s-a întrebat analistul.

El a explicat că ar trebui măcar un miliard de lei pentru ca CEC să poată intra pe piața RCA și să poată prinde cei 2,5 milioane de clienți de la Euroins.

„În plus, trebuie să aibă și specialiști în piața asigurărilor. Statul are o companie de asigurări prin Eximbank – Eximasig, unde statul e acționar majoritar și încă o persoană fizică acționar, care nu înțeleg ce caută acolo”, a spus Negrescu.

Ana Maria Cătăuță, deputat PSD, a precizat că în cazul creșterii de prețuri la RCA a fost o problemă care necesita căutarea unei soluții.

„Ideea a fost de plafonare temporară, pentru șase luni, ca să putem vedea pe fond cum putem rezolva această criză. Tarifele mari apărute brusc sunt o problemă socială, nu doar economică. Dacă soluția a fost retrasă nu înseamnă că ASF nu trebuie să găsească alta care să funcționeze. În diverse zone este nevoie și de intervenția statului pentru a rezolva unele crize. De exemplu, eu cred că energia ține de siguranța națională și că este bine ca statul să fie acolo. Trebuie să avem o discuție despre ce fel de economie ne dorim pentru că apar tot felul de crize pe care trebuie să le rezolvăm”, a mai declarat Ana Maria Cătăuță.



Total
0
Shares
Total
0
Share