Deputat PNL: Principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat pe piaţa de asigurări RCA este Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deputat PNL: Principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat pe piaţa de asigurări RCA este Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară este principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat pe piaţa de RCA din România, a declarat la Prima News deputatul PNL Pavel Popescu, precizând că aceasta este o opinie personală.

„Ce s-a întâmplat cu aceste companii n-a fost peste noapte, sunt nişte băieţi în spate care au făcut acest lucru, băieţi care lucrează cu oameni din partea reglementatorilor, nu pot da nume, pentru că nu cunosc în amănunt. Ar trebui să avem instituţii ale statului care să acţioneze imediat în astfel de situaţii. Guvernul trebuie să aibă o intervenţie minimă şi să aducă pe piaţă mai mult jucători. Majoritatea celor din ASF nu şi-au arătat calitatea de specialişti, de exemplu la ANCOM n-au fost scandaluri, pentru că acolo sunt specialişti”, a spus Popescu.

El a subliniat că plafonarea este cea mai absurdă condiţie pe care o poate aduce statul pe piaţă.

„Mă întreb cum în mintea unui funcţionar ca şeful ASF a putut să apară o astfel de idee. E o boală în România apariţia proiectelor de genul acesta de plafonare, retrase apoi peste noapte. Problema pe piaţa asigurărilor ţine de reglementator. Noi nu avem o piaţă cu mulţi jucători. Statul insistă să reglementeze întruna o piaţă liberă”, a adăugat politicianul.

Acest proiect nici măcar n-ar fi trebuit să existe, a spus şi avocatul Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.

„Ideea de plafonare a apărut de acum un an de zile. Cu toţii vedem acum de cât de severe au fost efectele inflaţiei – 17 la sută, dar pe părţi componente inflaţia este mai mare, de exemplu la energia pe care o consumă service-urile auto. Preţurile la service-uri au crescut mult mai mult de 17 la sută, salariul minim a crescut şi el foarte mult. Să obligi asigurătorii să plafoneze preţurile mi se pare neprofesional şi iresponsabil. Firmele intrate în insolvenţă aveau o cotă de piaţă mare la RCA. Motivul principal la City Insurance a fost că vindeau la 60 la sută din preţul pieţei. E o logică frântă să-i obligi pe asigurători să vândă ieftin, când tocmai asta a creat problemele în piaţă”, a mai declarat Biriş.

Analistul economic Adrian Negrescu, consideră o problemă că proiectul de plafonare a preţurilor RCA a primit aviz favorabil de la Consiliul Concurenţei, care a mai şi spus că ar trebui plafonate preţurile şi în service.

„Am mai făcut asta acum câţiva ani şi ne-am ales cu infringment de la Comisia Europeană. Nu înţeleg graba cu care a fost închis Euroins, nu înţeleg de ce statul închide firme în România într-o economie vulnerabilă. Cum să plafonezi preţurile într-o economie cu inflaţie?

Scrie în manualul de economie de clasa a noua că plafonarea creşte inflaţia. Vrem să aducem economia socialistă înapoi?”, s-a întrebat analistul.

El a explicat că ar trebui măcar un miliard de lei pentru ca CEC să poată intra pe piaţa RCA şi să poată prinde cei 2,5 milioane de clienţi de la Euroins.

„În plus, trebuie să aibă şi specialişti în piaţa asigurărilor. Statul are o companie de asigurări prin Eximbank – Eximasig, unde statul e acţionar majoritar şi încă o persoană fizică acţionar, care nu înţeleg ce caută acolo”, a spus Negrescu.

Ana Maria Cătăuţă, deputat PSD, a precizat că în cazul creşterii de preţuri la RCA a fost o problemă care necesita căutarea unei soluţii.

„Ideea a fost de plafonare temporară, pentru şase luni, ca să putem vedea pe fond cum putem rezolva această criză. Tarifele mari apărute brusc sunt o problemă socială, nu doar economică. Dacă soluţia a fost retrasă nu înseamnă că ASF nu trebuie să găsească alta care să funcţioneze. În diverse zone este nevoie şi de intervenţia statului pentru a rezolva unele crize. De exemplu, eu cred că energia ţine de siguranţa naţională şi că este bine ca statul să fie acolo. Trebuie să avem o discuţie despre ce fel de economie ne dorim pentru că apar tot felul de crize pe care trebuie să le rezolvăm”, a mai declarat Ana Maria Cătăuţă.

Afla mai multe despreasfasigurarifalimentrca
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt