În urma câştigării Bursei George Enescu oferită de Institutul Cultural Român, soprana Cleopatra David desfăşoară, în perioada august-octombrie 2024, o rezidenţă artistică la Cité Internationale des Arts din Paris, cea mai mare şi mai complexă entitate de acest fel din lume. Iniţiativa sa, dedicată atât interpretării, cât şi cercetării muzicale, aduce în prim-plan creaţia enesciană şi pe cea contemporană, oferind o perspectivă reîmprospătată asupra evoluţiei şi confluenţei artelor
„Prin acest proiect, îmi doresc să pun în valoare patrimoniul imaterial românesc şi, în acelaşi timp, să aduc mai multă deschidere către noile tendinţe din creaţia muzicală. Este o oportunitate preţioasă aceea de a explora şi a prezenta aceste două lumi în atmosfera vibrantă al Parisului. Am găsit aici un mediu multicultural şi multidisciplinar fascinant, creatori şi cercetători care vin din America de Sud, Europa sau Japonia, cu toţii având poveşti de viaţă captivante şi viziuni originale asupra fenomenelor culturale şi sociale. Consider că fiecare dintre cei aflaţi aici contribuie la binele şi frumosul colectiv. ” a declarat artista.
O nouă etapă la Paris
Cariera Cleopatrei David s-a concentrat, în ultimii ani, pe consolidarea sectorului cultural independent din România, în special pe producţia de operă. Împreună cu regizorul Alexadru Pătraşcu a pus în scenă spectacolele La serva padrona şi Bach, colegul de birou, ambele fiind invitate la evenimente internaţionale. Este angajată a Filarmoncii George Enescu din Bucureşti unde, în colaborare cu încă trei colegi, a realizat proiectul care a adus Marca Patrimoniului European pentru Ateneul Român.
Artista a obţinut titlul de doctor în anul 2010 sub îndrumarea compozitorului Octavian Nemescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A cântat şi a susţinut masterclassuri în România, Marea Britanie, Franţa, Italia, Finlanda, Armenia şi India. Participă cu prezentări la conferinţe internaţionale şi publică articole şi studii în reviste de specialitate. Rezidenţa de la Paris va aduce, pe lângă valorizarea muzicii româneşti şi o nouă privire asupra creaţiei enesciene, o abordare diversificată şi integrată a actului creator, consolidând astfel legăturile între diferite tradiţii şi perspective artistice.
Despre Bursa George Enescu
Programul de burse „George Enescu” este conceput pentru a sprijini artiştii români în integrarea lor în circuitul valorilor culturale europene, oferindu-le oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Bursa este acordată muzicienilor români cu performanţe remarcabile, pentru a le permite dezvoltarea unui proiect artistic la Cité Internationale des Arts din Paris.
Cité Internationale des Arts este o organizaţie non-profit de interes public, inaugurată în 1965, care găzduieşte artişti în rezidenţă din întreaga lume, acoperind toate sectoarele creative. Obiectivele sale includ încurajarea dialogului intercultural, schimburile culturale şi crearea unui mediu în care artiştii să se poată întâlni cu publicul şi cu alţi profesionişti din domeniu.
(Elena Andrei)