În Ajun de Bobotează, cisterna cu agheasmă, tradiţie pe litoral

În Ajun de Bobotează, cisterna cu agheasmă, tradiţie pe litoral

Imaginea celebră cu arhiepiscopul Teodosie care sfinţeşte apa de Bobotează urcat pe o cisternă de 25 de tone, s-a repetat şi astăzi la Constanţa. Înaltul ierarh a escaladat mastodontul de metal alături de mai mulţi diaconi care s-au opintit cu greu să nu-l scape din braţe. Şi la Galaţi, astăzi a fost pregătită crucea de gheaţă care va fi folosită la slujba de la malul Dunării

Zeci de tone de apă au fost descărcate în budanele de lemn special aduse pentru această sărbătoare. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 1oo de tone de aghiasmă pentru enoriaşii care vor participa la slujba de Bobotează. Mare parte este îmbuteliată în sticle , iar restul va fi disponibilă în butoaiele uriaşe de lemn de câte 5 mii de litri fiecare.

A fost o slujbă lungă care a început la 5 dimineaţa. Pe la ora 9 oboseala îşi spunea deja cuvântul. Însă Teodosie a ţinut ca să sfinţească şi apa din 2 cisterne care-nsumează 5o de tone.

De cum s-a terminat slujba cei mai nerăbdători au şi dat fuga la butoaiele cu apă sfinţită. Au venit pregătiţi de acasă cu sticlele ori bidoanele de plastic, iar cei care nu au avut au primit din partea arhiepiscopiei.

Agheasma mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei pe 5 ianuarie şi de Bobotează, pe 6
ianuarie. Mâine, preoţii şi credincioşii vor pleca în procesiune pe faleza din faţa Cazinoului, până în Portul turistic Tomis, acolo unde, va avea loc slujba de sfinţire a apelor.

Şi la Galaţi Arhispiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun, a oficiat slujba sfinţirii apelor în Ajunul Bobotezei.

Două cruci din gheaţă au fost pregătite pentru procesiune. Pentru că temperaturile sunt extrem de ridicate pentru
această perioadă, doar una singura va fi folosită. Cealaltă va rămâne de rezervă.

Mîine, în Brăila şi Galaţi, vor fi oferite credincioşilor şi peste 150.000 de sticle cu agheasmă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt