,,Am fost prima pe unde s-a putut, dar nu pentru că am vrut, ci pentru că m-a interesat!” O spune românca Ada Solomon, singurul producător de film din lume care a câştigat două trofee Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Poziţia Copilului, în regia lui Călin Netzer, este proiectul care a deschis drumuri în 2013. Apoi au urmat alte şi alte producţii nominalizate si chiar câştigătoare, pe genericele cărora stă scris numele Adei, o profesionistă, care ne face mândri că suntem români şi că este parte a campaniei… Focus pe Primii!
Filmul ,,Pozitia copilului” vorbeşte despre codependenţa dintre o mamă care îşi sufocă băiatul cu dragostea ei şi un fiu care nu reuşesşte să se desprindă de cuib. O poveste surprinsă într-o societate în care doar cei înstăriţi controlează legea. În rolul Corneliei o vedem pe Luminiţa Gheorghiu, care din păcate nu mai este printre noi. A făcut un personaj magistral.
Regizorul Călin Peter Netzer a vrut ca filmul să fie realizat doar cu două camere astfel încât privitorul să simtă că este acolo, că trăieşte alături de personaje. Bogdan Dumitrache, în rolul lui Barbu, îşi aminteşte că acolo, pe platourile de filmare a trăit emoţii incredibile.
Trei ani au muncit. Ştiau că va fi un film bun, puternic, dar nimeni nu îndrăznea să spere la un asemenea succes. În 2013, la Berlin, Pozitia Copilului câştiga prestigiosul trofeu internaţional de film, Ursul de Aur! Primul Urs de Aur pentru un lungmetraj românesc! Filmul s-a vândut în aproape 30 de tări.
Şi da, a trecut. Dar opt ani mai târziu Ada avea să fie din nou marea câştigătoare pe scena Festivalului de la Berlin. A devenit atunci prima producătoare de film din lume care are doi Urşi de Aur. De data aceasta, premiat era filmul Babardeală cu Bucluc sau Porno Balamuc, în regia lui Radu Jude. Filmul a fost un succes, cu toate că ieşea pe piaţă în pandemie. Cu trofeul în mână, la Berlin, Ada şi-a spus păsul.
Ada trăieşte pentru film. De mică a visat să fie actriţă. Venea însă dintr-o familie simplă ,fără relaţii, aşa că a ales Facultatea de Instalaţii pentru Construcţii. Era uşoară şi îi lăsa loc de timp liber. În studenţie, s-a încris la Teatrul Podu, unde făcea cursuri de actorie sub mentoratul lui Catalin Naum.
În anul trei s-a angajat agent de vânzări şi asta i-a deschis drumul spre publicitatate. Avea 25 de ani când jurnalistul Cornel Nistorescu i-a oferit şansa să lucreze în agenţia lui. Apoi s-a angajat asistent de producţie într-o companie care crea conţinut video pentru cinematografe. Timp de 11 ani a văzut cum iau naştere proiecte. I-a întâlnit pe Nae Caramfil , Ovidiu Bose Paştina sau Mircea Veroiu şi a învăţat ce înseamnă să ai o voce într-o generaţie uriasă - a decreţeilor.
Astăzi numele Ada Solomon stă scris pe genericele a peste 80 de producţii. Când se justifică îşi pune tot sufletul pe tavă şi da, uneori se prăbuşeşte. Asta s-a întâmplat şi în 2015, când Aferim a luat Ursul de Argint, la Berlin.
Ada Solomon este un OM, înainte de a fi singura femeie producător din lume care a câştigat de două ori Ursul de Aur pe scena de la Berlin. Un om care are perioade în care nimic nu îi iese şi atunci se întreabă care va fi recompensa. Dar care trăieşte şi momente în care totul merge ca pe roate iar atunci ştie că într-un fel va plăti succesul. Dar mai presus de orice este omul care se poate privi în oglindă.
foto: facebook.com/ada.solomon.9