Celebra canapea „Dalilips” de Salvador Dalí, creată după buzele senzualei actriţe Mae West, în licitaţie la Bucureşti

Celebra canapea „Dalilips” de Salvador Dalí, creată după buzele senzualei actriţe Mae West, în licitaţie la Bucureşti

O expoziţie specială, intitulată „În mintea lui Dalí”, deschisă cu intrare liberă în perioada 10-21 mai şi prilejuită de licitaţia de artă suprarealistă purtând acelaşi nume, va putea fi văzută la Galeriile Artmark. Prin acest eveniment, organizatorii marchează, sâmbătă, 120 de ani de la naşterea lui Salvador Dalí.

Evenimentul cuprinde o selecţie inedită, cu peste 110 lucrări, atât grafică, sculptură şi ceramică, cât şi piese de mobilier, tapiserie şi bijuterii, în care se regăsesc teme care l-au consacrat - precum fascinaţia pentru zodiac sau tarot, tema timpului, persistenţa memoriei şi oniric. Influenţat de teoriile psihanalistului Sigmund Freud, Dalí a fost preocupat de importanţa viselor, poate cel mai semnificativ izvor de suprarealism în creaţia sa. Nu lipsesc din expoziţie, fireşte, nici lucrări inspirate de mult iubita sa parteneră de viaţă şi muză, Gala (pe numele real Elena Ivanovna Diakonova), pe care a cunoscut-o în 1929, an în care se consideră că şi-a găsit cu adevărat şi stilul.

Originar din oraşul Figueres situat în provincia spaniolă Catalonia, Salvador Dalí (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1988) – pictor, sculptor, gravor, scenarist şi scriitor – este unul dintre cei mai mari artişti ai lumii şi unul dintre vizionarii care au modelat esenţa picturii moderne. Este un pilon de referinţă şi poate cel mai celebru exponent al curentului suprarealist, apărut după Primul Război Mondial şi caracterizat de exploatarea subconştientului, căruia îi valorifică libertatea de expresie.

În cadrul expoziţiei va fi prezentată şi celebra canapea „Dalilips”, al cărei design a fost realizat de Salvador Dalí în colaborare cu arhitectul Oscar Tusquets Blanca, în anul 1972, pentru încăperea cu totul specială amenajată în Teatrul-Muzeu Dalí din Figueres. Dar povestea acestor buze-gigant pe post de mobilier este cu aproape patru decenii mai veche , iar muza este o celebră actriţă de la Hollywood, al cărei chip a fost transformat de artist într-un veritabil apartament, propunând motive decorative drept elemente ale fizionomiei femeii - şi de această dată, la bază se află o teorie freudiană potrivit căreia femeia este „un spaţiu primitor şi călduros”. În 1935, Salvador Dalí, s-a împrietenit cu poetul britanic Edward James, renumit colecţionar de artă şi unul dintre cei mai importanţi susţinători ai mişcării suprarealiste din Marea Britanie. Într-una dintre vizitele pe care le-a făcut în casa acestuia din Londra, în 1936, Dalí a dezvoltat o serie de idei pentru obiecte de mobilier suprarealiste, la cerinţa prietenului său. James a fost cel care a venit cu ideea realizării unei canapele inspirate de opera intitulată „Mae West’s Face which May be Used as a Surrealist Apartment” (creată în 1934-1935, în care Dalí a avut-o muză pe actriţa Mae West, sex-symbol al Hollywood-ului acelor timpuri).

Canapeaua Dalilips-Mae West, în versiunea turnată de atelierul spaniol de design BD Barcelona, are un preţ de pornire de doar 1.800 de euro; această lucrare se regăseşte, de asemenea, în selecţia realizată pentru licitaţia aniversară, şi în varianta cromolitografiei, având un preţ de pornire de 250 de euro.

Un straniu lot al expoziţiei şi licitaţiei este, totodată, un vechi baston, având măciulia din fildeş, în formă de craniu tip „vanitas”, decorat cu perle, semnat „Dalí”, cu grafia specifică, despre care se crede că este posibil să fi aparţinut lui Salvador Dalí, nefiind exclus nici să fi fost realizat de Salvador Dalí. Ineditul obiect porneşte în licitaţie de la 200 de euro. Obsesia lui Dalí pentru cârje, ca metaforă a sprijinului oferit de simbolurile de care existenţele umane au nevoie pe parcursul vieţii lor, reiese din multe dintre creaţiile sale.

Evenimentul „În mintea lui Dalí - Licitaţie Suprarealistă Aniversară” este programat în data de 21 mai, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă (din str. C.A. Rosetti nr. 5). Dar acest muzeu inedit din inima Bucureştiului poate fi vizitat, cu intrare liberă, zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 şi 20.00. În acest spaţiu sunt expuse obiecte de artă excepţionale, care provin din colecţii private şi rar sunt văzute de public. Tot la Galeriile Artmark spectacolul fiecărei licitaţii găzduite este, de asemenea, un eveniment cu acces nerestricţionat. Iubitorii de artă, istorie ori obiecte de colecţie pot licita fie direct, în timpul evenimentelor cu prezenţă fizică, fie online, dacă îşi fac cont pe site-ul artmark.ro.

Afla mai multe despredalidalilipscanapealicitatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt