A început postul Crăciunului, lung de 40 de zile! Este o perioadă în care suntem indemnati să fim mai milostivi, mai intelegatori, mai buni. Credincioşii care şi-au propus să îl respecte cu sfinţenie trebuie să renunţe şi la o parte dintre alimente. Ceea ce poate fi o provocare chiar şi pentru cele mai iscusite gospodine. Solutii sunt, spun nutritionistii. Dar trebuie să fim atenti ca dieta să rămâna una echilibrată.
Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioşilor pentru bucuria sărbătorii Nasterii Mântuitorului. Fiind de folos atât pentru suflet cât şi pentru trup.
Gospodinele îşi pregătesc din timp reţetele pentru postul Crăciunului. În Vrancea există şi o tradiţie în acest sens:
gospodina nu trebuie să gătească de doua ori la rând acelaşi fel de mâncare.
Când vine vorba despre mâncare, românul e inventiv, iar bucătarii vin oricum în ajutor. Cu puţină imaginaţie, legumele pot fi pregătite in cele mai diverse moduri.
Faptul că ţinem post nu trebuie să ne oprească de la a încerca lucruri noi. Bucătarul propune la desert o prăjitură de morcovi cu cremă de caju. Iar la această cofetărie raw vegana din Cluj, cofetarii prezintă fel şi fel de dulciuri, care sunt o desfatare pentru papilele gustative.
Nutriţioniştii atrag atenţia că desi postim, trebuie să avem o dietă echilibrată şi să oferim organismului toate nutrientele de care are nevoie.
Pe perioada celor 40 de zile de post, există mai multe dezlegari la peste si vin.