Veste bună pentru toţi fermierii, PSD a introdus rapid în Guvern subvenţii de aproape 2 miliarde de lei

Veste bună pentru toţi fermierii, PSD a introdus rapid în Guvern subvenţii de aproape 2 miliarde de lei
foto: Pixabay

Guvernul condus de Marcel Ciolacu alocă anul acesta sume record, de 4 miliarde de euro, pentru a sprijini fermierii români. Executivul a alocat încă un miliard de lei pentru plata ajutoarelor de 100 de euro pe hectar, dar şi pentru fermierii din domeniul avicol şi cel al creşterii porcilor.

Continuăm să-i sprijinim şi pe agricultori şi am suplimentat azi cu 1 miliard de lei bugetul Ministerului Agriculturii, pentru plata ajutoarelor către fermieri. Avem acum disponibilii peste 1,85 miliarde de lei. Putem plăti rapid atât ajutorul pe hectar în sectorul vegetal, cât şi sprijinul financiar pentru fermierii din domeniul avicol şi cel al creşterii porcilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Prin suplimentarea bugetară făcută de Guvernul Ciolacu pentru măsura de sprijin cu 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal, respectiv 100 euro pentru sectoarele suin şi avicol pentru capacitatea de producţie în condiţii minime de bunăstare.

Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toţi fermierii eligibil să primească subvenţia în cuantum de 100 euro. (…) Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenţii este acordat şi persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice, exact cum am acordat acei 2 lei/litru de motorină. Acest guvern demonstrează că este alături de toţi fermierii şi înţelege pe deplin dificultăţile prin care trec”, a declarat ministrul Agriculturii Florin Barbu, la finalul şedinţei de guvern.

Fondurile suplimentare alocate de către Guvernul Ciolacu vor fi distribuite astfel: peste 1,53 miliarde de lei pentru fermierii din sectorul vegetal, peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci şi peste 181 de milioane de lei pentru crescătorii de păsări, iar plăţile vor începe zilele viitoare.

La momentul preluării portofoliului de premier, Marcel Ciolacu a anunţat că priorităţile Executivului pe care îl conduce vor fi investiţiile, inclusiv cele în agricultură şi construcţii. Bugetul alocat anul acesta Ministerului Agriculturii este de 4 miliarde de euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai mult decât anul trecut.

Cu o creştere semnificativă faţă de ani precedenţi, bugetul agricol pentru 2024 este conceput pentru a sprijini fermierii şi a promova o agricultură durabilă şi inovatoare. Această alocare financiară masivă reflectă importanţa pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu o dă agriculturii, cu o contribuţie semnificativă la economia ţării şi la bunăstarea românilor.

Investiţiile în agricultură sunt esenţiale pentru a asigura o producţie alimentară stabilă şi sustenabilă. Prin canalizarea fondurilor către modernizarea infrastructurii agricole, sprijinirea tehnologiilor agricole avansate şi promovarea practicilor agricole ecologice, România poate să-şi consolideze poziţia ca un jucător major în piaţa agricolă europeană.

Una dintre priorităţile Guvernului Ciolacu este sprijinirea micilor fermieri şi a comunităţilor rurale. Prin programe de subvenţionare şi acces la resurse financiare, aceştia pot beneficia de oportunităţi egale în ceea ce priveşte accesul la tehnologii moderne şi dezvoltarea afacerilor agricole sustenabile.

În plus, de la preluarea guvernării PSD s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanţii pentru programe din agricultură şi industrie alimentară. Aceste investiţii în agricultură şi mai ales în producţia alimentară de la noi din ţară sunt componente extrem de importante pentru creşterea producţiei interne. Producţia internă înseamnă inclusiv preţuri mai mici la raft pentru alimente, dar şi creşterea exporturilor a produselor finite, nu doar a materiei prime.

Afla mai multe despreagriculturasubventii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt