PSD transformă în bine industria României: cresc produsele cu vaoare adăugată mae, dispare producţia în lohn

PSD transformă în bine industria României: cresc produsele cu vaoare adăugată mae, dispare producţia în lohn

Strategia PSD de investiţii pentru creştere economică sustenabilă a României înseamnă dezvoltare, dar şi transformarea industriei naţionale. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică la 17 mai arată că Guvernul condus de Marcel Ciolacu susţine industria românească să facă trecerea de la un segment economic axat pe vânzarea de materii prime şi producţia de mărfuri cu rată redusă de profit spre unul din care putem obţine o valoare adăugată mare.

În primul trimestru din 2024, datele INS arată că industria chimică a crescut cu 14,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, industria metalurgică, cu 11,4%, industria hârtiei cu 9,1%, industria mijloacelor de transport cu 8,8%, iar prelucrarea lemnului cu 6,8%.

Sunt industrii în care valoarea adăugată este mare, care folosesc majoritar resurse şi materii prime din România, forţă de muncă bine plătită şi calificată şi care contribuie la o creştere economică sustenabilă.

În contrapartidă, fabricarea produselor textile a scăzut cu 12,9%, a produselor de îmbrăcăminte cu 21,3%, a încălţămintei cu 28,7%, repararea maşinilor cu 22,1% şi a produselor farmaceutice cu 18,5%.

Aceste industrii sunt considerate „paradisul lohn-ului”, în care se foloseşte preponderent mână de lucru necalificată sau puţin calificată locală, considerată „ieftină” pe plan internaţional. Materiile prime folosite în aceste industrii sunt importate de cele mai multe, ulterior prelucrate, apoi exportate din nou.

Creşterea nivelului veniturilor românilor, factor major ce creează avantaj durabil economiei locale

Politicile PSD de creştere a veniturilor românilor, prin majorarea salariului minim brut, dar şi prin stimularea investiţiilor ce au avut ca rezultat trecerea câştigului salarial mediu net de pragul de 1.000 de euro lunar contribuie de asemenea la transformarea economiei naţionale.

Salarii mai mari pentru angajaţi înseamnă creşterea atractivităţii României pentru industriile axate pe produse, mărfuri şi servicii cu valoare adăugată mare, şi inevitabil la reducerea ponderii unor instrumente precum lohn-ul, prin definiţie activitate economică ce nu creează un avantaj durabil economiei locale.

Această tendinţă este susţinută şi de faptul că numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut în 2024 cu aproximativ 17% faţă de anul trecut, rezultat direct al măsurilor propuse de PSD şi care au avut drept scop creşterea salariilor pentru cei cu venituri mici.

Prin Strategia industrială 2023-2027, PSD ţinteşte trecerea industriei României la nivelul următor

Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, publicat în ianuarie în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, arată intenţia Guvernului condus de Marcel Ciolacu de a ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării.

Afla mai multe desprepsdindustrie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt