Noul împrumut de la Banca Mondială, un nou vot de încredere pentru politicile PSD de creştere economică: “Guvernul Ciolacu are o abordare sustenabilă şi incluzivă” (P)

Noul împrumut de la Banca Mondială, un nou vot de încredere pentru politicile PSD de creştere economică: “Guvernul Ciolacu are o abordare sustenabilă şi incluzivă” (P)

La 25 iulie, Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a anunţat că a aprobat un împrumut de 599,1 mil. euro pentru România, un semn clar al încrederii instituţiilor financiare internaţionale în politicile economice ale Guvernului Ciolacu.

Împrumutul aprobat de Banca Mondială, alături de prognozele economice pozitive, evidenţiază succesul politicilor PSD în sprijinirea creşterii economice sustenabile a României. Cu un focus pe consolidarea fiscală, creşterea echitabilă şi investiţiile verzi, România este pe cale să devină un exemplu de dezvoltare durabilă în regiune, spun oficialii instituţiei internaţionale.

Oficialii Băncii Mondiale spun că politicile de guvernare adoptate de PSD au fost esenţiale în obţinerea acestui împrumut, reflectând angajamentul României de a consolida cadrul fiscal şi de a promova o creştere economică verde şi incluzivă.

„Această nouă finanţare reflectă încrederea noastră în capacitatea României de a integra creşterea economică incluzivă cu protejarea mediului”, a declarat Anna Akhalkatsi, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

Banca Mondială recunoaşte eforturile Guvernului Ciolacu de consolidare fiscală şi creştere „verde”

Acest împrumut, cunoscut sub numele de împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL), pune un accent deosebit pe sustenabilitatea economică şi de mediu, în contextul provocărilor economice şi de mediu globale. Fondurile sunt destinate implementării de reforme sociale şi de decarbonizare.

Pe de o parte, banii vor fi alocaţi în proiecte care să susţină echitatea în sistemul de pensii, un angajament pe care social democraţii şi l-au asumat la preluarea guvernării în vederea protejării celor cu venituri mici.

De asemenea, Guvernul urmăreşte să introducă stimulente pentru decarbonizarea sectorului transporturilor, un sector esenţial având în vedere creşterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În plus, împrumutul sprijină emisiunea primei serii de obligaţiuni verzi ale României, menite să stimuleze investiţiile publice în proiecte verzi.

Aceste iniţiative sunt cruciale pentru ca România să îşi îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Pactului Verde European şi să atenueze riscurile climatice, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a ţării la astfel de riscuri.

Instituţiile financiare internaţionale confirmă rezultatele Guvernului Ciolacu

Încrederea internaţională în economia României este confirmată şi de estimările recente ale Băncii Mondiale, care prognozează o creştere a PIB-ului de 3,3% în 2024 şi de 3,8% în 2025 şi 2026.

Aceste previziuni pozitive sunt susţinute şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care menţionează că România va înregistra o creştere de 3,2% în acest an, urmând să accelereze la 3,4% în 2025.

(Comunicat de presa)

Afla mai multe despreciolacubmimprumut
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt